Χμμ..μμ τωρα από πού να ξεκινήσω…?
Από την διασημοτητα της συγκεκριμενης ζυθοποιας κ των προιοντων αυτης…?
Από την πανεμορφη πολη στην οποια εδρευει από το 1405 περιπου…?
Από τον τροπο που παραγεται η καπνιστη μπυρα…?
ή τελος από το πώς πηρε αυτό το ονομα η ζυθοποιια…?
Τεσπα, θα βρουμε την σειρα γραφοντας …αφου πρωτα ευχαριστησω το φιλαρακι μας τον Ροκα για την ευγενικη χορηγια ολων των προιοντων της παρουσιασης!
Η τεχνη της παραγωγης μπυρας κ κατά συνεπεια καπνιστης μπυρας λοιπον είναι γνωστη από τα αρχαια χρονια,καπου εκει στο 6000 πΧ εικαζεται ότι εγινε η αρχη από τους Σουμεριους κ τους Βαβυλωνιους στην Μεσσοποταμια.
Λεγεται μαλιστα ότι υπηρχε νομος που οριζε την ημερησια καταναλωση.
Ενα από τα προβληματα που αντιμετώπιζαν οι τοτε ζυθοποιοι ηταν το στεγνωμα της βυνης το οποιο ηταν κομματι δυσκολο καθως εκεινη η γεωγραφικη περιοχη στερείτο εντονης ηλιοφανειας. Ετσι αποφασισαν να στην στεγνωνουν μεσω της φωτιας βαζοντας την επανω από αυτην.
Το αποτελεσμα το φανταζεστε θαρρω…μπυρα ποτισμενη με γευση καπνου!
Σεμιναριο real estate αποτελει η ταβερνα που αρχικα στεγασε την εν λογω ζυθοποιια καθως από το 1405 εως το 1615 αλλαξε ιδιοκτητες αμετρητες φορες.
Και σαν να μην εφτανε αυτό 3 χρονια μετα αρχισε ο 30ετης πολεμος (1618-1648) που καταστρεψε το οικημα το οποιο κ ξαναχτιστηκε το 1678 από τον Johann Wolfgang Heller που απογειωσε θα λεγαμε την παραγωγη με τις διορατικες -για την εποχη- εμπορικες κινησεις του.
Ο ανθρωπος αυτος αποτελεσε ολοκληρη την συγχρονη ιστορια της ζυθοποιας κ δεν είναι καθολου τυχαιο το γεγονος ότι ακομα κ τωρα που η οικογενεια Trum είναι στο τιμονι οι φιαλες φερουν τιμητικα το ονομα του Heller.
Σε πολλες περιπτωσεις μαλιστα την αποκαλουν "Heller-Bräu" κ όχι Schlenkerla.
Schlenkerla όμως ονομαστηκε (πω..πω ιστορια που εχουμε μαθει σημερα…) από τον Andreas Graser που ανελαβε το 1877 τα ηνια.
Ο τυπος αυτος λοιπον περπατουσε καπως λοξα, "schlenkern" το λενε στα Φρανκονικα κ το αποδισουν σε οσους περπατουν ετσι.
"schlenkern".."schlenkern" φωναζαν οι συντοπιτες του κ δεν αργησε να βγει η φραση ‘’παμε για μπυρα στου Schlenkerla.
Οι πιο παρατηρητικοι δε θα εχουν ηδη προσεξει ότι το κοκκινο σημα της ζυθοποιιας δεν εχει καποιο τυχαιο αντικειμενο αλλα παριστάνει έναν κυριο με μπαστουνι που εχει περιεργο βηματισμο…
Και που είναι αυτή η ταβερνα ρε παιδια θα ρωτουσε ευλογα καποιος…?
Μα στο υπεροχο Bamberg βεβαιως-βεβαιως.
Μια πολη ονειρο,γεματη καναλια,πανεμορφα κτηρια κ αρωμα από φρεσκια μπυρα παντου,το τελευταιο μαλιστα δεν είναι καθολου τυχαιο διοτι η περιοχη της Φρανκονιας βρισκεται στην πρωτη θεση παγκοσμιως σε ότι αφορα την πυκνοτητα των ζυθοποιιων με 300 εστιες καζανιων να παραγουν ασταματητα…
Αντε λοιπον να δοκιμασουμε το προιον ενός εξ αυτων γιατι στεγνωσε το λαρυγγι μας με τοσα που γραψαμε…
Ανοιγουμε λοιπον το καπακι με το ‘’κουτσαβακι’’ επανω κ σερβιροντας παρατηρουμε ένα δυνατο αρχικα ασπρο αφρο με μικρη συνοχη κ καλη διαρκεια παραδοξως,θα ελεγα ότι δεν εχει καμια σχεση με αυτους των κλασικων σταρομπυρων…
Περαν της εντασης του αρωματος του καπνου ελαχιστες νοτες από μερικα μπαχαρια εμφανιζονται κ αυτά με δυσκολια αφου η μπυρα μας εχει ζεσταθει.
Την μπανανα που αναγραφει η ετικετα δεν την βρηκα οσο κ αν εψαξα…
Καφε ανοιχτο το χρωμα της κ ένα μετριο σωμα θα δουμε κατά την παρατηρηση μας μεσα από το ομορφο ποτηρι της.
Δυστηχως φτωχη η γευση της,ολιγο malty σαφως καπνιστη,με μικρα τσιμπήματα ανθρακικου δεν καταφερε να μου προσφερει κατι το ιδιαιτερο.
Σε παρομοια επιπεδα κ η επιγευση της με τον λυκισκο κ το ανθρακικο να αποτελουν τα μοναδικα χαρακτηριστικα της.
Μετριο επισης κ το ποσοστο αλκοολ στο 5,1%
Γενικα είναι μια αδιαφορη –κατ’εμε μπυρα- που δυσκολα θα προτιμησω εάν βρεθει στις επιλογες μου.Σιγουρα ζει στην σκια της αδερφης της αλλα σιγουρα οι εν λογω παραγωγοι μπορουσαν να κανουν κατι καλυτερο νομιζω…
Τεσπα, με το ζορι δινω βαθμολογια :: 5 -5,5 / 10
Και σαν να μην εφτανε αυτό 3 χρονια μετα αρχισε ο 30ετης πολεμος (1618-1648) που καταστρεψε το οικημα το οποιο κ ξαναχτιστηκε το 1678 από τον Johann Wolfgang Heller που απογειωσε θα λεγαμε την παραγωγη με τις διορατικες -για την εποχη- εμπορικες κινησεις του.
Ο ανθρωπος αυτος αποτελεσε ολοκληρη την συγχρονη ιστορια της ζυθοποιας κ δεν είναι καθολου τυχαιο το γεγονος ότι ακομα κ τωρα που η οικογενεια Trum είναι στο τιμονι οι φιαλες φερουν τιμητικα το ονομα του Heller.
Σε πολλες περιπτωσεις μαλιστα την αποκαλουν "Heller-Bräu" κ όχι Schlenkerla.
Schlenkerla όμως ονομαστηκε (πω..πω ιστορια που εχουμε μαθει σημερα…) από τον Andreas Graser που ανελαβε το 1877 τα ηνια.
Ο τυπος αυτος λοιπον περπατουσε καπως λοξα, "schlenkern" το λενε στα Φρανκονικα κ το αποδισουν σε οσους περπατουν ετσι.
"schlenkern".."schlenkern" φωναζαν οι συντοπιτες του κ δεν αργησε να βγει η φραση ‘’παμε για μπυρα στου Schlenkerla.
Οι πιο παρατηρητικοι δε θα εχουν ηδη προσεξει ότι το κοκκινο σημα της ζυθοποιιας δεν εχει καποιο τυχαιο αντικειμενο αλλα παριστάνει έναν κυριο με μπαστουνι που εχει περιεργο βηματισμο…
Και που είναι αυτή η ταβερνα ρε παιδια θα ρωτουσε ευλογα καποιος…?
Μα στο υπεροχο Bamberg βεβαιως-βεβαιως.
Μια πολη ονειρο,γεματη καναλια,πανεμορφα κτηρια κ αρωμα από φρεσκια μπυρα παντου,το τελευταιο μαλιστα δεν είναι καθολου τυχαιο διοτι η περιοχη της Φρανκονιας βρισκεται στην πρωτη θεση παγκοσμιως σε ότι αφορα την πυκνοτητα των ζυθοποιιων με 300 εστιες καζανιων να παραγουν ασταματητα…
Αντε λοιπον να δοκιμασουμε το προιον ενός εξ αυτων γιατι στεγνωσε το λαρυγγι μας με τοσα που γραψαμε…
Ανοιγουμε λοιπον το καπακι με το ‘’κουτσαβακι’’ επανω κ σερβιροντας παρατηρουμε ένα δυνατο αρχικα ασπρο αφρο με μικρη συνοχη κ καλη διαρκεια παραδοξως,θα ελεγα ότι δεν εχει καμια σχεση με αυτους των κλασικων σταρομπυρων…
Περαν της εντασης του αρωματος του καπνου ελαχιστες νοτες από μερικα μπαχαρια εμφανιζονται κ αυτά με δυσκολια αφου η μπυρα μας εχει ζεσταθει.
Την μπανανα που αναγραφει η ετικετα δεν την βρηκα οσο κ αν εψαξα…
Καφε ανοιχτο το χρωμα της κ ένα μετριο σωμα θα δουμε κατά την παρατηρηση μας μεσα από το ομορφο ποτηρι της.
Δυστηχως φτωχη η γευση της,ολιγο malty σαφως καπνιστη,με μικρα τσιμπήματα ανθρακικου δεν καταφερε να μου προσφερει κατι το ιδιαιτερο.
Σε παρομοια επιπεδα κ η επιγευση της με τον λυκισκο κ το ανθρακικο να αποτελουν τα μοναδικα χαρακτηριστικα της.
Μετριο επισης κ το ποσοστο αλκοολ στο 5,1%
Γενικα είναι μια αδιαφορη –κατ’εμε μπυρα- που δυσκολα θα προτιμησω εάν βρεθει στις επιλογες μου.Σιγουρα ζει στην σκια της αδερφης της αλλα σιγουρα οι εν λογω παραγωγοι μπορουσαν να κανουν κατι καλυτερο νομιζω…
Τεσπα, με το ζορι δινω βαθμολογια :: 5 -5,5 / 10
… διαβασατε την παρουσιαση?
για να δουμε λοιπον εάν θα βρειτε
κ τον γριφο που κρυβει…
κ τον γριφο που κρυβει…
Apo tis 3 etiketes tis en logo zithopioias, afti den me enthousiase katholou. Se antithesi vevea me tin Marzen kai tin Urbock pou me ksetrelane.
ΑπάντησηΔιαγραφήApo tis 8 etiketes theleis na peis :)
ΑπάντησηΔιαγραφήOi alles einai epoxiakes, twra pou einai Dekembris ajizei ektos apo tin Urbock na dokimasete tin Eiche Doppelbock, Doppelbock kapnisti se julo ojias. http://www.schlenkerla.de/verkauf/versand/versande.html
Loipon, epeidh o Weissman ''ethaye'' th mpyra mias agaphmenhs zythopoiias, tha brw th starenia ths Schlenkerla kai tha epanelthw!!!! Kai auto einai apeilh, xaxa! :P
ΑπάντησηΔιαγραφήPeri grifou, idean ouk exw!
Nightfall, tha symfwnhsw mazi sou gia thn Eiche Doppelbock, poly kalh!
@Dokimos: We will expect yours action...xe,xe χαθηκαμε mr Hamilton....
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ορθά έπραξες MR WEISSMAN! Την χρειαζόμασταν αυτή την αναφορά στην περιβόητη καπνιστή ετικέτα του πανέμορφου Bamberg!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆριστο το μίνι αφιερωματάκι σου !!
Την καπνιστή αυτή σταρένια την έχω δοκιμάσει 2 φορές με σχετικά καλές εντυπώσεις!!
Από όλες τις ετικέτες της σειράς που έχω δοκιμάσει η Urbock είναι πραγματικά εξαιρετική!
Πάντως, ως γνωστόν, δεν είμαι ιδαίτερος οπαδός των καπνιστών στο σύνολό τους, οπότε σίγουρα το υποκειμενικό στοιχείο παίζει το ρόλο του στην κρίση μου !!
Όσο για τον κύριο "Κουτσαβάκη" που έδωσε το "λοξό" του όνομα στην ετικέτα αυτή.. είχα διαβάσει κάποτε σε ένα blog πως το κουτσοστραβοπερπάτημα του το απέκτησε από κλοτσιά αλόγου !!
Τον γρίφο τον αναζητώ κι εγώ να σας πω την αλήθεια !!
Γιώργηηηηη .... να το πάρει το ποτάμι ???
και μη ξεχνιόμαστε ... 48 ώρες ακόμη έμειναν ...!!!!!!!!!!!!!
χε,χε να ξεχαστουμε??ειναι δυνατον?..?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδω γραψαμε ολοκληρο τραγουδι για την Σαλονικη...(θα βγει σε κυκλοφορια συντομα).
Για το χτυπημα ομολογω οτι δεν το ηξερα μα ουτε το πετυχα κατα την αναζητηση μου,καλα εκανες κ το αναφερες Μιχο,ολοκληρωθηκε η ιστοριουλα!
ο γριφος εαν δεν βρεθει μεχρι την Παρασκευη το πρωι θα απαντηθει απο την Σαλονικα...
καθως πλησιαζει η Παρασκευη θα δωσω μια μικρη βοηθεια λεγοντας πως η λυση βρισκεται σε μια απο τις φωτο της παρουσιασης...
ΑπάντησηΔιαγραφήλοιπον αγαπητοι φιλοι..η λυση του γριφου βρισκεται στην φωτο με την μπυρα κ πιο συγκεκριμενα ειναι το μικρο ποτηρακι.
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν μπηκε τυχαια στην φωτο αλλα σηματοδοτει την ελευση ενος νεου μελους που προς το τελος της ανοιξης θα προστεθει στην παρεα των μπυραματιστων.
Χα... και που να το φανταστούμε βρε Γιώργη. Θερμά συγχρητήρια. Για να μπαίνουν στη σειρά λοιπόν οι μελλοντικοί μπυραματιστές. :)
ΑπάντησηΔιαγραφήMprabo Weissman, auta einai yperoxa nea!! Me to kalo na to dexteite to neo melos! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήOpws sou yposxethika, brhka kai dokimasa shmera thn kapnisth starenia ths Schlenkerla: https://picasaweb.google.com/112339017431442796158/Various#5685269263925563234
Se briskw arketa austhro sth bathmologia sou - an kai oloi mas gnwrizoume poso ypokeimenikh einai mia mpyrodokimh! :) H entypwsh pou afhse se mena loipon einai oti prokeitai gia mia poly kalh weizen. Kathws einai kapnisth, exei ena idiatero xarakthra afou o kapnos kalyptei arketa apo ta stoixeia mias ''klassikhs'' starenias, toso se arwma oso kai se geush. Gia touto to logo, nomizw oti den prepei na th sygkrinoume me alles gnwstes mas etiketes - kai einai isws auto pou se ekane na ths baleis me to zori 5/10?!
Symfwnw en merei mazi sou oti den diekdikei dafnes polyplokothtas sth geush, an kai to poly kalo pantrema tou kapnou me to malty xarakthra ths parousiazei exairetiko endiaferon! H banana se mena emfanisthke sthn epigeush. Ean eprepe na thn bathmologhsw, den tha ebaza katw apo 8/10
Tha ithela na mas grayei kai o Fugitive (kai asfalws o Mixos kai opoios allos thelei) th gnwmh tou opote mporei. Xerw oti latreuei tis kapnistes ths Schlenkerla kai tha exei endiaferon na doume thn idia mpyra mesa apo ena trito zeugari matia :)
πρωτα απ'ολα να σας ευχαριστησω για τις ευχες σας,ετοιμαζω ηδη weisso-mpimpero..xe,xe
ΑπάντησηΔιαγραφήοντως η καθε δοκιμη ειναι υποκειμενικη κατα ενα ποσοστο,υπαρχουν ομως χαρακτηριστικα που ειναι διακριτα σε ολους νομιζω.στην συγκεκριμενη περιπτωση δεν απεχουν κ πολυ οι αποψεις μας καθως εντοπισαμε αρκετα κοινα στοιχεια.
τωρα απο την στιγμη που την κατατασουν (οι παραγωγοι της) στις σταρενιες εγω ''οφειλω'' να την κρινω ως τετοια.
δεν κρυβω πως οταν δοκιμασα το πρωτο μπουκαλι μου αρεσε λιγο περισσοτερο αλλα ηταν σε μια ημερα καλης μπυροκατανιξης οποτε θεωρησα σωστο να την ξαναδοκιμασω μονη της καθως ειναι καπνιστη κ εχει καποια ιδιαιτεροτητα.
παντως οσο ''σκωτζεζος'' φανηκα εγω τοσο αβερτος ησουν εσυ στην βαθμολογια...χα,χα εμπαινε Χαμιλτον...!!!
Την αγαπημένη μου καπνιστή, Aecht Schlenkerla Rauchbier, σε βαρέλι μπορεί να την βρείτε στο Bierhof στα Εξάρχεια. Ακόμα μπορείτε να δοκιμάσετε μια κορυφαία Doppelbock την Ayinger Celebrator.
ΑπάντησηΔιαγραφή