Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Από την Πόλη έρχομαι ... στην Καλιφόρνια φτάνω ... (μέρος Α)

Και ναι! Μετά από σχεδόν 3 μήνες από το ταξίδι μας και την επιστροφή μας στην Ελλάδα, καταφέρνουμε σήμερα να γράψουμε και να παρουσιάσουμε σε εσάς, ένα από τα ωραιότερα ταξίδια –τουρισμού και μπυροτουρισμού- που αξίζει να κάνετε στην ζωή σας! Πρόκειται για το ταξίδι που κάναμε τον Μάρτιο του 2014 στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι λοιπόν πλέον φανερό, πως για εκείνους που αγαπούν, όπως και εμείς, την μπύρα, το άρθρο αυτό είναι must!



Ας ξεκινήσουμε με τις τυπικές λεπτομέρειες του ταξιδιού μας… Η πτήση μας ξεκινούσε την Πέμπτη 6 Μαρτίου από την όμορφη πόλη μας, την Θεσσαλονίκη, και κατέληγε την επόμενη ημέρα (7 Μαρτίου) στο LosAngeles, με μια ενδιάμεση διανυκτέρευση στην Κωνσταντινούπολη. Το ταξίδι ήταν μια απόφαση της στιγμής καθώς τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν πραγματικά πολύ οικονομικά και φυσικά, ήταν ένα ταξίδι-πρόκληση για μας, γι’ αυτό ήταν αδύνατο να μην το επιχειρήσουμε. Η αεροπορική εταιρεία μάλιστα, μας κάλυπτε και την διανυκτέρευση στην Κωνσταντινούπολη, οπότε είχαμε λίγο χρόνο για να κάνουμε την βραδινή τσάρκα μας στην Πόλη.
Για την Πόλη, ειδικά για όσους την έχουν ήδη επισκεφτεί, τα λόγια είναι μάλλον περιττά. Πρόκειται ίσως για την κυριότερη ιστορική, πολιτισμική και πολυπολιτισμική πρωτεύουσα που αναδείχθηκε ποτέ ανά τους αιώνες στην ιστορία των Βαλκανίων, αλλά και της Ευρώπης γενικότερα, με μια αίγλη που ακόμη και σήμερα διατηρεί και φανερώνει από την πρώτη στιγμή σε κάθε επισκέπτη της. Οι άνθρωποι, οι εικόνες, οι μυρωδιές που αναδύονται σε κάθε σοκάκι της, προκαλούν, όχι μόνο σε μας αλλά, στον καθένα πιστεύω, τόσο ανάμεικτα και πρωτόγνωρα συναισθήματα, ακόμη και μετά από πολλές επισκέψεις και στους δρόμους και τα λιμάνια της. Αυτό όμως που ίσως δεν γνωρίζουν ακόμη αρκετοί, είναι η προσπάθειες για ζυθοποίηση, που γίνονται από μικρές τοπικές ζυθοποιίες. Θα ξεκινήσουμε επομένως την διήγησή μας από την Πόλη και τις μπύρες που παράγονται σε αυτή.
Σε μια βόλτα στην Πόλη διαπιστώνει κανείς πως και εκεί επικρατεί το σύνηθες φαινόμενο της κυριαρχίας μιας τυπικής, όχι ιδιαίτερης, φθηνής pillsμπύρας. Η γνωστή τούρκικη μπύρα EFESείναι η εξέχουσα μπύρα σε μπαρ, εστιατόρια και παμπ της Πόλης, λόγω κυρίως της απειρίας των Τούρκων στην παραγωγή, την κατανάλωση και την γευσιγνωσία της μπύρας, που απορρέει από την πολύ υψηλή φορολογία του αλκοόλ στην Τουρκική επικράτεια. Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι μπυρολάτρεις δεν δίστασαν και επιδίωξαν με αρκετή επιτυχία να παράγουν οι ίδιοι και να πουλήσουν στην τοπική αγορά τις μπύρες τους.
 Πρώτο έκανε την αλλαγή το μικροζυθοποιίο στην περιοχή Bebek της Πόλης, από όπου πήρε και το όνομά του (TapsBebek). Επισκεφτήκαμε το μικροζυθοποιίο τον προηγούμενο χρόνο σε μια από τις επισκέψεις μας στην Πόλη, δοκιμάσαμε τις μπύρες του που διατίθεντο  μόνο στην παμπ του μικροζυθοποιίου, και φέτος, όταν ξαναβρεθήκαμε στην Πόλη λόγω του ταξιδιού μας στην Αμερική, παρατηρήσαμε πως οι μπύρες διατίθενται πλέον και σε άλλα τοπικά μπαρ. Είναι πραγματικά ένα μεγάλο βήμα στον τομέα της ζυθοποίησης, σε μια χώρα που έχει ελλιπείς, έως και μηδαμινές γνώσεις για αυτήν.
Σε αυτή τη στάση μας στην Πόλη, επισκεφτήκαμε και δοκιμάσαμε τις μπύρες στο δεύτερο μικροζυθοποιίοBosphorusBrewingCompany (EsentepeMah., YıldızPostaCd, No:I/IA, Gayrettepe,  İstanbul,  Turkey). Ο χώρος ήταν αντικειμενικά πολύ εντυπωσιακός, χωρίς να θυμίζει σε τίποτα μια συνηθισμένη παμπ στην Κωνσταντινούπολη. Η διακόσμηση ήταν λιτή αλλά εντυπωσιακή, επηρεασμένη από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές brewpubs. Ο κόσμος πολύς, οι μυρωδιές προκλητικές και πίνακες με τις διαθέσιμες μπύρες, γέμιζαν ευχάριστα τον χώρο. 




Είχαμε την δυνατότητα να δοκιμάσουμε όλες τις μπύρες του πίνακα, και πρόκειται πραγματικά για μια εντυπωσιακή προσπάθεια από τους παραγωγούς, γι’ αυτό θα τις παρουσιάσουμε όλες με σειρά κατάποσης!
Selanikή αλλιώς Θεσσαλονίκη, ήταν η πρώτη και μακράν η καλύτερη μπύρα που γευτήκαμε εκείνο το βράδυ (ίσως γι’ αυτό να πήρε το όνομα της πιο όμορφης πόλης του κόσμου!). Πρόκειται για μια bock με πολύ έντονη γεύση, κεχριμπαρένιο χρώμα και σχετικά γεμάτο σώμα.
Istanbul, μια μπύρα που δημιουργήθηκε για να τιμήσει προφανώς την Πόλη, μια ήπια paleale, με την μυρωδιά, το χρώμα και το σώμα να μην αφήνουν κάποια ιδιαίτερη ανάμνηση για την μπύρα αυτή.
Karbon, μια κλασική stoutπου θυμίζει περισσότερο τις μπύρες των βόρειων και παγωμένων χωρών της Ευρώπης, με σκούρο χρώμα και γεμάτο σώμα και την γεύση του καφέ να ξεχωρίζει.
Yabancee, μια«ξένη»Englishbitter, όπως δηλώνει το όνομά της στα Τούρκικα, μια μπύρα με χρυσαφένιο χρώμα, πολύ ωραία έντονη πικρή και γεμάτη γεύση με ένα πολύ ιδιαίτερο γλυκό τελείωμα.
Halicgold, μια μπύρα-έκπληξη, μια μπύρα-γιορτή, ένας γάμος μεταξύ της τουρκικής κουλτούρας και των ευρωπαϊκού ταπεραμέντου. Πρόκειται για μια πολύ έντονη Belgianstyleale, δροσερή με πολύ δυνατά αρώματα.
 



Μια στιγμή αδυναμίας....
Επί τω έργω...

Σε γενικές γραμμές, αυτό που πρέπει να πούμε για το B.B.C. είναι ένα μπράβο για την καλή και επιτυχημένη προσπάθεια να παράγουν την δική τους μπύρα και μάλιστα, σε διάφορους τύπους και αποχρώσεις, σε μια χώρα κλειστή και επιφυλακτική ακόμη στο αλκοόλ. Αξίζει στην επόμενη επίσκεψή σας στην Πόλη, να γευτείτε τις μπύρες του!
Το ταξίδι μας από την Κωνσταντινούπολη για το LosAngelesδιήρκησε σχεδόν 13 ώρες. Παρ’ ότι η πτήση ήταν εξαιρετική από πλευράς ασφάλειας και εξυπηρέτησης, όταν φτάσαμε στην Πόλη των Αγγέλων ήμασταν απλά… κομμάτια! Αφήσαμε τις αποσκευές στο ξενοδοχείο και κάναμε μια σύντομη βόλτα στην περιοχή του Hollywoodόπου και μέναμε. Με μια πρώτη ματιά αντιλαμβάνεται κανείς πως το ιδανικό Hollywoodείναι τελικά μια μεγάλη φούσκα. Παρασκευή βράδυ, μετά τις δέκα και οι δρόμοι άδειοι, με λιγοστό κόσμο και τα εστιατόρια έτοιμα να κλείσουν! Φάγαμε κάτι πρόχειρο και πήγαμε αμέσως για ύπνο.
Τρεις μέρες μείναμε στο LosAngelesκαι η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσαμε να είχαμε μείνει λιγότερες!Σίγουρα για κάποιον που θα ταξιδέψει στην Καλιφόρνια αξίζει να αφιερώσει τις περισσότερες μέρες του στο SanFransiscoκαι στοSanDiego. Πρόκειται για μια απλωμένη πόλη που φαντάζει γιγάντια με τεράστιες αποστάσεις,για αυτό και η ενοικιαση αυτοκινήτου θεωρείται απαραίτητη διότι οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι ανύπαρκτες. Κάθε περιοχή της έχει το δικό της στυλ και την δική της κουλτούρα: το Hollywoodμε τύπους που θεωρούν τους εαυτούς τους ανερχόμενους αστέρες (ψωνάρες) , την περιοχή των κινηματογραφικών στούντιο, την ισπανόφωνη γειτονιά δίπλα στον κεντρικό σταθμό του L.A., την ChinaTown, και το κεντρικό LosAngelesμε τους ουρανοξίστες και τα μεγάλα στάδια. Οι άνθρωποι φιλικοί, πρόθυμοι να σε βοηθήσουν για οτιδήποτε. Το αίσθημα της απόλυτης ελευθερίας και της ανεκτικότητας προς το διαφορετικό, μάλλον είναι η πιο ιδιαίτερη ανάμνησηαπό ένα ταξίδι στην Αμερική. Πολλές φυλές και λαοί στην ίδια πόλη, ζουν αρμονικά και σέβονται ο ένας την κουλτούρα του άλλου και αυτό είναι που κάνει την πολιτεία της Καλιφόρνια τόσο ξεχωριστή και δυνατή. 

Όσον αφορά στην πόλη LosAngeles, αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη σε κάποιο κινηματογραφικό στούντιο –εμείς επιλέξαμε το Paramountκαι το προτείνουμε σε σχέση με το Universalπου είναι πολύ τουριστικός προορισμός και η ξενάγηση δεν θα ήταν τοσο κατατοπιστική- αλλά και ένας αγώνας NBA. Πρωτόγνωρες εμπειρίες που πραγματικά θα σας μείνουν αξέχαστες.


 Στην Λεωφόρο των αστέρων...


Στα Paramount Studios...
El Pueblo de Los Angeles...
Στην China Town... (έχουμε και στον Βαρδάρη ίδια !) 
 Los Angeles Clippers!!!




Και τώρα ας περάσουμε στην παρουσίαση του βασικού στόχου του άρθρου μας, στις μικροζυθοποιίες και τις μπυραρίες του LosAngeles! Είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τις γεύσεις της AngelCityBrewingCompany(216 S. Alameda StreetLos Angeles, California, USA 90013)σε έναν πολύ εντυπωσιακό μεγάλο χώρο, με βιομηχανικό στυλ, όπου στεγάζονταν μαζί το μπαρ και η ζυθοποιία.








Όσον αφορά στις μπύρες υπήρχε μεγάλη ποικιλία: wit, IPA, lager, Weiss, stout, pills.Δοκιμάσαμε μερικές και σας τα λέμε όλα:
AllnightIPA- μέτρια στη γεύση, χωρίς αρώματα και προκλητικό χρώμα.
Goldline- pillsστον τύπο της, με τα χαρακτηριστικά μια κοινής όμοιας της μπύρας, αλλά με ευχάριστα πιο έντονη γεύση.
IPAAngelino- στην Πολιτεία των IPAκαμιά ίδιου τύπου μπύρα δεν θα μπορούσε να μην είναι ιδιαίτερη. Έντονη, με τον λυκίσκο να προσδίδει μια ιδιαίτερα πικρή γεύση. Χρυσαφένια με γεμάτο, θολό σώμα.
Eureva- wit, δροσερή και ήπια στη γεύση, με ανοιχτό, γεμάτο σώμα.
BerlinerWeiss- μια μπύρα επηρεασμένη από την γεννέτηρα χώρα των Weiss, την Γερμανία. Λεμονάτη γεύση που σπάει κάπως την ένταση της μαγιάς, με γεμάτο σώμα και ανοιχτό χρώμα.
Whitenite- λευκή stout (!), βγαλμένη από σοκολατένιο σιρόπι, με έντονη μυρωδιά βανίλιας και γεύση σοκολάτας. Σημαντικότατη εμπειρία για τους λάτρεις των stout!
Eurekawit- άλλο ένα πάντρεμα με τις γεύσεις των ευρωπαϊκών μπυρών, μια Belgianwhiteale, με καρυκεύματα από κόλιανδρο και χυμό πορτοκάλι που απογείωσαν τον ουρανίσκο μας. 
Γενικά η επίσκεψη στην AngelCityBrewingCompany θεωρείται επιβεβλημένη γιατί ο χώρος και η διακόσμηση είναι χαρακτηριστικά που δεν συναντώνται σε καμιά brewpubστην Ευρώπη.




Σε μια από τις βόλτες μας στο LosAngelesκαταλήξαμε στην όμορφη παραλία της SantaMonica, όπου και φυσικά κάναμε μια στάση στην «Βιβλιοθήκη» LibraryAlehouse(2911 MainStreet,SantaMonica, CA 90405). Ένας μικρός χώρος που στην ουσία του καλυπτόταν από το μπαρ, όπου σύχναζαν μικροί, μεγάλοι, φτωχοί και πλούσιοι. Εμείς εκεί είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε δύο από τους παραγωγούς των AmericanIdolκαι Soyouthinkyoucandance, οι οποίοι είχαν αράξει και απολάμβαναν τις μπυρίτσες τους στην ρέκλα του μεσημεριού. Φυσικά οι τύποι με το που μας αντίκρισαν διέγνωσαν επάνω μας όλα τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένας star Αλλά εμείς δεν χορέψαμε το χορό των εκατομμυρίων που μας πρότειναν και γυρίσαμε πίσω στην όμορφη Θεσσαλονίκη ! 



 Santa Monica Beach...




Και εδώ λίγο Baywatch...


Η όμορφη Library Ale house...
Οι φίλοι που κάναμε...


IPAκαι stoutοι μπύρες που κυκλοφορούσαν περισσότερο στην pub, αλλά λόγω της ώρας και της δίψας μας προτιμήσαμε κυρίως μερικές IPA:
SmogCityHopRocketGorillaIPA-IPA με σκούρο χρυσαφένιο χρώμα και τον λυκίσκο να εκρήγνυται μέσα στην μπύρα. Ιδανική για μια ζεστή μέρα στην παραλία!
AllagashGingerWit- witκαι λεμονάτηκαι καυτερή, χωνευτική με γεμάτο θολό σώμα.
NobleIPA - NobleAleWorks- IPAελαφριά με τον λυκίσκο σε φυσιολογικά έως ήπια επίπεδα, δροσερή, στα χρώματα του ήλιου.
MadRiverJamaicaRedAle- κοκκινούλα, γλυκιά, με ωραία αρώματα, και σκούρο χρώμα.







Μια αναμνηστική φωτογραφία με τον διακριτικό φίλο που γέμιζε τα ποτήρια μας...


Άλλος ένας σούπερ μπυροχώρος με απίστευτο καυτερό φαγάκι για τους λάτρεις των πικάντικων ήταν το SpringStreetSmokeHouse(640 N. SPRING ST.LOS ANGELES) στην ιστορική συνοικία ΕlPueblodeLosAngeles.
Ο χώρος ωραία διακοσμημένος και η ατμόσφαιρα πολύ φιλική, έτσι λοιπόν και εμείς ήπιαμε το κάτι τις μας!
UnionJackIndiaPaleAle - FirestoneWalkerBrewingCo. - IPAελαφριά και άκρως κατάλληλη για την δίψα του μεσημεριού!
BavarianStyleHefeweizen - BlackMarketBrewingCo.- hefeweizen, σκούρημεπολύγεμάτοσώμα, μια μίξη γεύσης μπανάνας και άρωμα καφέ.







Επόμενος προορισμός: SanFrancisco. Όσοι δεν χόρτασαν μπύρα σε αυτό το μέρος, ας μας ακολουθήσουν στο επόμενο!





TO BE CONTINUED…

2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο άρθρο ταξιδιωτικής μπυρογνωσίας και μπυρολατρείας από την άλλη άκρη της γης, την πολιτεία της Καλιφόρνιας! Αναμένουμε και τη συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο παιδιά !!! Πάντα τέτοια ...
    Μας τρέχουν τα σάλια και για τις μπύρες και από τις φωτογραφίες... Πιστεύω οτι ένα ταξίδι στη West Coast,είναι όνειρο και επιθυμία γι αρκετούς από εμάς εδώ στους Μπυραματισμούς !!!
    Όσο ζούμε ελπίζουμε...
    Βασίλη - Μαρία ευχαριστούμε που μας ταξιδεύετε μέσα από το κείμενο και τον φακό σας !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή