Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Από την Πόλη έρχομαι...στην Καλιφόρνια φτάνω... (μέρος Β)

Πού είχαμε μείνει;; Αααα ναι!μετά το Los Angeles, τα μαζέψαμε και κατευθυνθήκαμε σε μια από τις πιο όμορφες, ιδιαίτερες και ελκυστικές πόλεις του πλανήτη, το San Francisco.
 Όσον αφορά στο San Francisco, η πόλη είναι απλά μαγική. Ο καθένας μπορεί να βρει κάθε στιγμή οτιδήποτε ψάχνει. Οι γειτονιές πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους, με έναν αέρα κοσμοπολίτικο και ταυτόχρονα τοπικό και εναλλακτικό, με ανθρώπους ευχάριστους και ευγενικές φυσιογνωμίες, με επιλογές για την νυχτερινή βόλτα, πάντα με μια αίσθηση ασφάλειας. Γειτονιά ιταλική, γειτονιά ομοφυλόφιλων, γειτονιά με strip-bars και saloons, σε μαγνητίζουν και σε γοητεύουν, όχι μόνο επειδή είναι τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, αλλά γιατί η μετάβαση από την μια ατμόσφαιρα στην άλλη γίνεται τόσο ομαλά και διακριτικά, σαν φυσικό επακόλουθο της βόλτας στην πόλη.

Φτάνοντας στο San Francisco...

Η προβλήτα των ψαράδων...








Στην γειτονιά Castro...






Το σήμα- κατατεθέν της πόλης...


 Φτάσαμε το μεσημεράκι οπότε μια μπύρα και ένα κολατσιό ήταν απαραίτητα. Που αλλού; Στην pub της Rogue (673 Union St, San Francisco, CA 94133)! Πολύ όμορφος χώρος, ζεστός, με ένα τεράστιο μπαρ γεμάτο με taps, 41 όπως πληροφορηθήκαμε από την ταμπελίτσα έξω:

Ευτυχώς και εδώ υπήρχαν τα γνωστά tasters και έτσι είχαμε την δυνατότητα να απολαύσουμε μερικά από τα 41 βαρέλια:
Brutal IPA- γεμάτο σώμα με γλυκό άρωμα σε αντιπαράθεση με την πικρή γεύση του λυκίσκου.
Mocha porter- σκούρη με γεμάτο σώμα, αρωματική με τις γεύσεις τις βανίλιας και της μόκας να αναμειγνύονται.
Buckman ginger- πιπεράτη και πολύ έντονη, κάτι που γίνεται αντιληπτό από το όνομά της, μια μπύρα χρυσαφένια και πολύ πολύ έντονη.
I2 PA- όπως φανερώνει το όνομά της, πρόκειται για μια έξτρα έντονη IPA, με γλυκές και πικρές νότες να συγχέονται, μέσα σε ένα χρυσαφένιο σώμα. Δίνει την εντύπωση ότι πίνεις οινόπνευμα με προσθήκη ζάχαρης!
Single malt pale ale- μια μπύρα- πρόκληση, καθώς οι αντιθέσεις είναι έντονες: ανοιχτό χρώμα-έντονη μυρωδιά- πολύ πικρή. Θυμίζει περισσότερο οπτικά και γευστικά μια pills παρά μια pale ale.
Hazelnut brown nectar- πραγματικά ένα σοκολατένιο νέκταρ, με σκούρο καφέ χρώμα, άρωμα και γεύση πραλίνας. Μια μπύρα που ρέει πραγματικά από ένα σιντριβάνι σοκολάτας!
Rogue farms good chit pilsner- κλασική Pills με πολύ έντονη πικρή και δροσερή γεύση.
Chocolate stout- είναι σίγουρα μια από τις πιο σοκολατένιες stout που θα μπορούσε κανείς να δοκιμάσει. Είναι τόσο σοκολατένια που καταντά ενοχλητική!
Black lager- το όνομά της τα φανερώνει όλα. Ελαφριά αλλά και πικρή, με σκούρο κεχριμπαρένιο χρώμα.
Imperial pilsner- μια μπύρα-έκπληξη για όσους αποφάσισαν να πιούν μια Pills και την διάλεξαν! Ο υγρός λυκίσκος και τα αρώματα που αναδύει είναι τόσο έντονα, που σε καμιά περίπτωση δεν θυμίζει pills αλλά περισσότερο IPA.






Φυσικά, δεν υπήρχε περίπτωση να μην προγραμματίσουμε και μια ξενάγηση στην γνωστή (ευτυχώς) στην Ελλάδα, Anchor Brewing Company (1705 Mariposa St, San Francisco, CA 94107). Η κράτηση των θέσεων για την ξενάγηση στο ζυθοποιείο γίνεται μερικούς μήνες πριν, καθώς η διαδικασία είναι πολύ δημοφιλής και την πραγματοποιούν ακόμη και τοπικοί κάτοικοι. Η ξενάγηση είναι δωρεάν και περιλαμβάνει και την επίσης δωρεάν δοκιμή όλων των taps που έχει παράγει μέχρι σήμερα η Anchor.
Για τις γεύσεις της Anchor πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά καθώς είναι διαδεδομένες, σχετικά, στην χώρα μας. Είχαμε όμως την ευκαιρία να είμαστε από τους πρώτους που δοκίμασαν την Anchor Season, η οποία –όταν εμείς επισκεφτήκαμε το ζυθοποιείο- δεν είχε εμφιαλωθεί ακόμη! Ήταν μια όμορφη έκπληξη για εμάς. Πρόκειται για μια spring IPA, με σπόρους και φλούδες λεμονιού, πιπερόριζα και αλκοόλ, συστατικά που προσέδιδαν στην γεύση της δροσερούς και έντονους τόνους.
Αν ποτέ βρεθείτε στο San Francisco –σας το ευχόμαστε- αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη στην Anchor









Η ξενάγηση και το σερβίρισμα γίνεται κάθε φορά από κάποιον ζυθοποιό…





Η νέα season...


Σε μια από τις βόλτες μας βρεθήκαμε μπροστά στην pub Magnolia (1398 Haight St, San Francisco, CA 94117) και έτσι κάτσαμε για μερικές μπυρίτσες! Ο χώρος μικρός, χωρίς ιδιαίτερη διακόσμηση, παρ’ όλα αυτά φάνηκε να είναι δημοφιλές στέκι της περιοχής. Και εκεί, με την βοήθεια των tasters, γευτήκαμε αρκετά taps:
Dark star mild- red lager με σκούρο χρώμα, έντονη γεύση και πολύ πικρό τελείωμα.
California kolsch- είναι μια γερμανικού τύπου lager, με χρυσαφένιο χρώμα χωρίς ιδιαίτερη επίγευση.
Blue bell bitter- ήταν δυστυχώς μια πολύ αδιάφορη μπύρα, η οποία δεν χαρακτηρίζεται ούτε καν από την πικρότητα, όπως προδίδει το όνομά της.
Weekapaug gruit- σκούρη μπύρα με έντονο γλυκό τελείωμα, χωρίς όμως κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό.
Spud boys IPA- ευτυχώς αυτή ήταν μια πολύ δυνατή έντονη IPA με όλα τα χαρακτηριστικά της στο top!
Oysterhead- μια κλασική ιρλανδική θα λέγαμε, stout, με την γεύση του καφέ να ξεχωρίζει.
Weather report- wit με ανοιχτό χρώμα, χωρίς δροσιά στην γεύση ή κάποιο λεμονάτο άρωμα.
Proving ground- άλλη μια πολύ καλή IPA με τον λυκίσκο να τα δίνει όλα σε άρωμα και γεύση!

Σίγουρα, δεν σας το προτείνουμε πάντως!!! (πολύ μέτριο!)


Προβληματισμός μετά τις μέτριες μπύρες…

Τελευταία στάση στο San Francisco ήταν η Cellarmaker Brewing Company (1150 Howard St, San Francisco, CA 94103). Μια νέα brewpub που όμως κάνει θαύματα! Πολύ ωραίος, εντυπωσιακός χώρος, με τα καζάνια της μπύρας στην άλλη άκρη του δωματίου. Για καλή μας τύχη, την ημέρα που πήγαμε υπήρχε στα taps μια limited cask IPA και φυσικά, την γευτήκαμε εις διπλούν μαζί με άλλες μπύρες:
Hop killah!!!- Limited cask IPA με έντονο άρωμα, διαρκή πικρή και φρουτώδη γεύση. Η συνταγή περιείχε λυκίσκους Australian Ella.
Hop killah- IPA με τα χαρακτηριστικά της παραπάνω μπύρας, αλλά φυσικά με πιο ήπια γεύση.
Daphne- hoppy blonde με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, και γεύση γλυκιά αλλά και δροσερή που θυμίζει wit.
Questionable origins #3- pale ale με πάντρεμα λυκίσκων Riwaka και Southern passion, πολύ αρωματική και όχι ιδιαίτερα πικρή μπύρα.
Tims brown- dark IPA, το φετίχ του ζυθοποιού όπως πληροφορηθήκαμε, με καραμελένιο άρωμα και γεύση.
Kellys blackout- μαύρη stout, όπως δηλώνει το όνομά της, μια πλούσια γεμάτη μπύρα με cascade hops.
The vastness of space- imperial stout με υψηλό αλκοολικό δείκτη (10%), με βασικό συστατικό το βατόμουρο, που αναδεικνύεται στο άρωμα και στη γεύση της. 








ΒΑΣΤΑΤΕ ΑΕΡΑΜΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΕΡΟΣ!!!

1 σχόλιο: