Μαθητευόμενος ζυθοποιός ή μαθητευόμενος μάγος; Για όσους έχουν δοκιμάσει κάποια απ’ τα αριστουργήματα που έχουν βγει απ’ τα καζάνια ταλαντούχων μικροζυθοποιών, η σύγκριση δεν ακούγεται και τόσο υπερβολική. Κι όμως… πίσω από μια ποιοτική μπύρα, εκτός από την φαντασία και την έμπνευση του αρτίστα ζυθοποιού, υπάρχει ένα μεγάλο υπόβαθρο γνώσης. Βαθειάς γνώσης των υλικών που μπαίνουν στα καζάνια, των τεχνικών που χρησιμοποιούνται για να τιθασεύσεις αυτή τη φυσική δύναμη που μεταμορφώνει το κριθάρι στο αγαπημένο μας ποτό και να την οδηγήσεις σε ένα ποτήρι όλο αισθήματα και εκπλήξεις
Λίγες από αυτές τις γνώσεις προσπαθεί να μας μεταφέρει το βιβλίο “The Brewer’s Apprentice” του γνωστού μας από την Stone, Greg Koch και του Matt Allyn, που εκτός από συγγραφέας στο είδος έχει επίσης υπάρξει βραβευμένος homebrewer, ζυθοποιός, ιδιοκτήτης ζυθοποιίας αλλά και κριτής μπύρας.
Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν απευθύνεται σε ζυθοποιούς, ούτε καν σε μαθητευόμενους ζυθοποιούς, όπως θα μπορούσε κανείς να πιστέψει από τον τίτλο, αλλά σε φίλους της καλής μπύρας που θα ήθελαν να μάθουν δυο τρία πράγματα παραπάνω για το τι γίνεται μέσα σε κείνα τα καζάνια και μάλιστα όχι από κάποιους θεωρητικούς, αλλά απ’ τους ίδιους τους ζυθοποιούς.
Το “Brewer’s Apprentice” ακολουθεί μια αρκετά ενδιαφέρουσα προσέγγιση, που το διαφοροποιεί από μια πλειάδα ανάλογων βιβλίων που εξετάζουν τη μπύρα και την ζυθοποίηση. Οι 200 περίπου σελίδες της ύλης του χωρίζονται σε 18 θεματικά κεφάλαια, τα οποία μπορούν να διαβαστούν ανεξάρτητα, εμβαθύνοντας (όσο πρέπει – μην τρομάζετε) τόσο στα υλικά όσο και στις τεχνικές.
Μαζί όμως με τη θεωρία, έρχεται και η άποψη του ζυθοποιού ή του ειδικού και όχι όποιου κι όποιου, οι συνεντεύξεις που φιλοξενούνται στο βιβλίο περιλαμβάνουν κάποια απ’ τα μεγαλύτερα ονόματα της craft beer σκηνής, από τον πιονέρο Ken Grossman της “Sierra Nevada” και τον “πολύ” Sam Calagione της “Dogfish Head”, μέχρι το κακό παιδί της νέας Βρετανικής σκηνής, τον James Watt της “BrewDog”. Aπό τους Vinnie Cilurzo και Nick Floyd των hype “Russian River” και “Three Floyds” μέχρι τους μάστορες της αυθόρμητης ζύμωσης, τον Tomme Arthur της “Lost Abbey” και τον Jean Van Roy της “Cantillon”, μια σειρά από μικρές αλλά ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις παντρεύουν υπέροχα τη θεωρία με την πράξη και την ίδια την ιστορία της μπύρας.
Ένα ενδιαφέρον κεφάλαιο καταπιάνεται με την τεχνική του να δοκιμάζεις σωστά και να κάνεις κριτική στη μπύρα που πίνεις, συνοδευόμενο από μια συνέντευξη με τον Ray Daniels, ιδρυτή του προγράμματος “Cicerone”. Τέλος, για τους φίλους της εναλλακτικής ζύμωσης με μέλι ή μήλα, ή για όσους θα ‘θελαν να μάθουν περισσότερα για το Mead και το Cider, υπάρχουν στο βιβλίο τρία διαφωτιστικά άρθρα.
Μπορείτε να παραγγείλετε το “Brewer’s Apprentice” online από το Amazon όπως έκανα εγώ, ή από οποιοδήποτε άλλο βιβλιοπωλείο του εξωτερικού, ή να ζητήσετε απ’ το βιβλιοπώλη σας να το παραγγείλει για σας (χλωμό… ) Απ’ όπου κι αν το παραγγείλετε, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο βιβλίο, εδώ, πατώντας στο “Click to look iside”
Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Γουαου .. το πήρες και αυτό ρε θηρίο ?? Για αυτό θα σαι πάντα ο Νικόλαος ο Μέγας !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχει λίγο καιρό που διάβαζα για αυτό το βιβλίο στο μπυρο-κοριτσίστικο blog της Melissa Cole με τίτλο "taking the beard out of beer ...girl's guide to beer" και μάλιστα γινόταν και ειδική αρνητική αναφορά στη σελίδα όπου παραθέτει την άποψή του για τη Βρετανία ο Watt της Brewdog !!
Σωστός ο Νικολάκης μας ... ( όποτε θέλουμε γίνεται Μέγας και όποτε γουστάρουμε τον κάνουμε "κρητικό" ...)
ρίξτε για το τυπικό του θέματος μια ματιά ...
http://girlsguidetobeer.blogspot.com/2012/01/uk-brewing-industry-unfriendly-really.html