Το μεγαλύτερο λοιπόν Φεστιβάλ μικροζυθοποιιών του Βελγίου, που διοργανώνεται από τον Zythos ( τη σπουδαιότερη και μεγαλύτερη οργάνωση φίλων μπύρας του Βελγίου), στρέφει κάθε χρόνο χιλιάδες βλέμματα πάνω του από όλες τις χώρες του κόσμου, αφού η πλειοψηφία των βέλγων μικροζυθοποιιών παρατάσσουν τα προϊόντα τους στο μπυροφιλικό κοινό.
Pages - Menu
Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011
Το Zythos Bier Festival ( ZBF) μετακομίζει ... !!
Το μεγαλύτερο λοιπόν Φεστιβάλ μικροζυθοποιιών του Βελγίου, που διοργανώνεται από τον Zythos ( τη σπουδαιότερη και μεγαλύτερη οργάνωση φίλων μπύρας του Βελγίου), στρέφει κάθε χρόνο χιλιάδες βλέμματα πάνω του από όλες τις χώρες του κόσμου, αφού η πλειοψηφία των βέλγων μικροζυθοποιιών παρατάσσουν τα προϊόντα τους στο μπυροφιλικό κοινό.
Τρίτη 29 Μαρτίου 2011
Εξαγορά της Goose Island από την Anheuser-Busch !!!
Αυτά ανακοινώθηκαν χθες, Δευτέρα 28/03/2011 στον διεθνή ηλεκτρονικό τύπο ...
“Demand for our beers has grown beyond our capacity to serve our wholesale partners, retailers, and beer lovers,” αναφέρει ο John Hall, ιδρυτής και πρόεδρος της Fulton Street Brewery LLC, όπως είναι και το νόμιμο όνομα της Goose Island.
“This agreement helps us achieve our goals with an ideal partner who helped fuel our growth, appreciates our products and supports their success.”
Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011
22 ... στις 25 ... με 20άρη "Αρλεκίνο" στo draught ... και μάλιστα τρελό!
Κυριακή 27 Μαρτίου 2011
Craft Brewers Conference 2011
Σάββατο 26 Μαρτίου 2011
Urthel Hibernus Quentum & Parlus Magnificum. Αποχαιρετώντας δυο κορυφαίες μπύρες της De Leyerth.
Δεν γνωρίζω ποιοί μπορεί να είναι οι λόγοι που τους οδήγησαν σε μια τέτοια απόφαση. Ίσως να έχει να κάνει το γεγονός πως ακόμη δεν έχουν τη δικιά της ζυθοποιία - θα μου πείτε αυτό δεν εμπόδισε το Mikkeller να φτιάχνει δεκάδες διαφορετικές μπύρες κάθε χρόνο - ίσως να είναι και η άσχημη αντιμετώπιση που δέχτηκαν από την επίσημη ένωση των Βέλγων ζυθοποιών (Zythos), που διέγραψαν την De Leyerth απ’ τη λίστα με τις Βελγικές ζυθοποιίες, όταν αυτή σταμάτησε να φτιάχνει τις μπύρες της στις εγκαταστάσεις της Van Steenberge προτιμώντας να συνεργαστεί με τη ζυθοποιία των Τραππιστών του Koeningshoeven (La Trappe).
Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011
Ρώμης "μπυρο-αποδράσεις" συνέχεια :: mini beer-guide of Rome, Part B΄!
Αυτό ακριβώς είναι ταυτόχρονα ευλογία και κατάρα για τον οποιονδήποτε αποφασίσει να επισκεφτεί αυτήν την πόλη. Θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος ασφαλώς να λιώσει του πάτους των παπουτσιών του, αν θέλει να πάρει μόνο μια αντιπροσωπευτική γεύση από το μεγαλείο αυτής της πόλης ανά τους αιώνες που μας πέρασαν. Επίσης, πρέπει να οπλιστεί με μεγάλη υπομονή και ηρεμία, αφού η πόλη κατά τις πρωινές ώρες είναι ένα πραγματικό τρελοκομείο από την απίστευτη φασαρία, την πολύ μεγάλη κίνηση στους δρόμους και ασφαλώς από τις χιλιάδες των επισκεπτών από κάθε γωνιά της γης που καταφτάνουν για να υποκλιθούν μπροστά στη δόξα και την υπέρλαμπρη ιστορία της ...
Τρίτη 22 Μαρτίου 2011
Bell’s Java Stout
Πέραν της Kalamazoo Stout που κυκλοφορεί όλο το χρόνο και την εποχιακή Expedition Stout, για τις οποίες μιλήσαμε, μια από τις δέκα ακόμη stout που φτιάχνει η Bell’s είναι η Java Stout (άλλες είναι η Cherry stout, η Double Cream stout η Milk stout, η Oatmeal stout, η Rye stout, η Smoked stout, η Trumpeter’s irish style stout, η Harry Magill’s spiced stout και η Black Note Bourbon Barrel Aged Stout)
Η Java Stout φτιάχνεται με πραγματικό καφέ στη σύνθεσή της, ένα χαρμάνι που έχει επιλεχθεί και παράγεται ειδικά για τη Bell’s από ένα τοπικό καφεκοπτείο.
Proud of British Beer
Proud of British Beer from Society of Independent Brewers on Vimeo.
Αν και πεντάλεπτο, αξίζει να το δείτε. Είναι καλογυρισμένο και μοιάζει πολύ με το αντίστοιχο αμερικάνικο βίντεο, με την εμφανίση πολλών γνωστών ζυθοποιών από το Νησί και φυσικά πολλών μισογεμάτων pints... :o)
Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011
Η Ρώμη μέσα από το "φακό" του μαγικού κόσμου της μπύρας :: mini beer-guide of Rome - Part A' !
Στην πιο "ζωντανή" συνοικία της Ρώμης, ο Alex Liberati κατάφερε να φτιάξει με μεράκι και φινέτσα ένα πανέμορφο χώρο όπου μερικές από τις καλύτερες ζυθοποιίες του κόσμου κοσμούν τον ατελείωτο κατάλογο της μπυραρίας αυτής, δίπλα στις όχθες του Τίβερη.

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011
Tesco Finest* Traditional Porter (by Harviestoun)
Πρόκειται για την Traditional Porter, μία πολύ καλή μαυρόμπυρα που βγήκε από τα καζάνια της Harviestoun για λογαριασμό της σειράς Tesco Finest (θυμηθείτε εδώ την παλαιότερη αναφορά που κάναμε στους Μπυραματισμούς για την Imperial IPA που ζυμώθηκε από την Brewdog).
Σάββατο 19 Μαρτίου 2011
Ola Dubh Special Reserve 18: Άρωμα από Highlands
Ace of Spades Imperial IPA...

Η βραβευμενη με το χρυσο μεταλλιο στο GABF του 2009 στην κατηγορια των Ιmperial IPA, Organic Ace of Spades Imperial IPA επιστρεφει και ειναι παλι διαθεσιμη draft και σε μπουκαλια των 22 oz (650 ml) στην βορειοδυτικη πλευρα του Portland στο Oregon.

H Ace Of Spades Ιmperial IPA πηρε το ονομα της απο τους δημιουργους της στην Hopworks Urban Brewery προς τιμη του μεγαλου Lemmy Kilmister και της μπαντας του Motorhead για την δισκαρα και κομματαρα τους Ace Of Spades...
Sierra Nevada Stout
Αυτό ακριβώς συνέβη και με τις μπύρες της εξαιρετικής ζυθοποιίας της California των Ηνωμένων Πολιτειών, της Sierra Nevada με την οποία έχουμε ασχοληθεί πολλάκις εδώ στους Μπυραματισμούς.
Η άφιξη της Torpedo και της Kellerweiss πριν λίγους μήνες στη Θεσσαλονίκη έστρεψαν αναπόφευκτα το ενδιαφέρον πάνω τους, παραμερίζοντας για λίγο τις υπόλοιπες ετικέτες της Nevada.
Νηστεία με μπύρα και νερό ?
- Ευτυχώς ... ακόμη δεν έφτασα σε τέτοιο σημείο και ούτε πρόκειται να φτάσω ( θέλω να πιστεύω), αν αυτός ήταν ο λόγος που ανησυχούσε το φιλαράκι ... -
Ζει πίνοντας μόνο μπύρα και νερό !
Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011
Toer de Geuze 2011:: Πρωτομαγιά για ... "ξινές" απολαύσεις !
Τη φετινή Πρωτομαγιά ( Κυριακή 1η Μαΐου 2011) θα πραγματοποιηθεί για 8η πλέον φορά το Τουρνέ στο κόσμο των lambic - geuze ... με 9 εξαιρετικές ζυθοποιίες να ανοίγουν κατά τη διάρκεια εκείνης της ημέρας τις πόρτες τους στο κοινό από τις 10 το πρωί μέχρι τις 17.00 το απόγευμα ..
Το Toer de Geuze οργανώθηκε για πρώτη φορά το 1997 όταν οι ζυθοποιίες Boon, De Cam, De Troch, 3 Fonteinen, Lindemans και Timmermans άνοιξαν τις πόρτες τους στο κοινό.
Από τότε έχει καθιερωθεί ανά δυο χρόνια να επαναλαμβάνεται το πολύ πετυχημένο αυτό event που ο κόσμος το περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον κάθε φορά ..
Τρίτη 15 Μαρτίου 2011
Cigar City Either Black Ale...

Καταρχας η Cigar City Brewing ειναι μια μικροζυθοποιια η οποια λειτουργει μολις δυο χρονια στην πολη Tampa της πολιτειας Florida των ΗΠΑ αλλα μεσα σε αυτο το πολυ συντομο χρονικο διαστημα εχει καταφερει να γινει μια απο τις καλυτερες μικροζυθοποιιες στην αλλη πλευρα του Ατλαντικου εξου και η 4η θεση στην καταταξη με τις καλυτερες μικροζυθοποιιες του Ratebeer. Ο Joey Redner ιδρυτης και ιδιοκτητης της Cigar City, το μικροβιο για τις craft beers το απεκτησε μετα απο ενα ταξιδι για ενα γαμο που εκανε τo 1994 στο Oregon τoυ Portland οπου και δοκιμασε πολλες craft beers κατι που δεν ειχε την δυνατοτητα να το κανει στην Florida και ετσι εγινε φανατικος beer lover.
Mεσα στα επομενα χρονια εκανε πολλα ταξιδια με σκοπο να ανακαλυψει την μαγεια των craft beers και εγινε και αυτος ενας homebrewer. Στο πισω μερος του μυαλου του ειχε παντα την ιδεα της δημιουργια μιας δικιας του μικροζυθποιιας στην γενετειρα του Tampa.
Βερολίνο-Δρέσδη-Πότσδαμ. Μέρος Γ'.
Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011
Affligem Tripel ... μια απολαυστική βελγίδα μοναχή !
Για να βγάλεις από τα καζάνια σου μια καλή tripel πρέπει να είσαι μεγάλος μάστορας. Η απόσταση ανάμεσα στην επιτυχία και την πλήρη αποτυχία παρασκευής μιας tripel είναι πολύ μικρή και κρίνεται σε λεπτομέρειες ...
Βερολίνο-Δρέσδη-Πότσδαμ. Μέρος Β'.
Για σουβλάκια στου Θανάση… Καλά, ήπιαμε και μερικές μπυρίτσες…
Ένα κιβώτιο με 750άρες Straffe Hendric έφτασε απ’ τη Θεσσαλονίκη με το όνομα Μπυραματιστές γραμμένο πάνω του. Έξι ζευγάρια απ’ τις φρεσκοφερμένες tripels και quadrupels, έφτασαν πεσκέσι για τους γκρινιάρηδες τους Αθηναίους που είχαν σκάσει απ’ τη ζήλια τους που ακόμα μια φορά μια τόσο ποιοτική ετικέτα δεν θα έφτανε στη πόλη τους. Βλέπετε, οι περισσότεροι μαγαζάτορες εδώ, αποδεικνύονται πολύ διστακτικοί στο να βάλουν στον κατάλογό τους νέες ετικέτες, άσχετα αν αυτές έχουν αποδείξει την αξία και την ποιότητά τους.
- “Οι Straffe έφτασαν… Έχετε δυο ώρες να έρθετε να τις πάρετε, αλλιώς δεν εγγυούμαι την ακεραιότητά τους” ξεκίνησε να μας απειλεί ο Θανασάκης, που έσπευσε να παραλάβει το κιβώτιο. Ευτυχώς με λίγο παζάρι οι δύο ώρες έγιναν δύο μέρες και με το Ροκά και το Μονκ “μπουκάραμε” στη γιάφκα της Πετρούπολης και ω, τι έκπληξη… το κιβώτιο ήταν ακόμα άθικτο
Αφού η επιχείρηση “δυνατός Χένρυ” στέφθηκε με επιτυχία και ο Θανάσης για να μας αποδείξει πως δεν μας κράταγε κακία (του αφήσαμε το μερτικό του Fugitive ) μας πρότεινε να κάτσουμε να μας φιλέψει κατιτίς…
Κυριακή 13 Μαρτίου 2011
Ο Εγκέλαδος πλήττει και τις Ιαπωνικές Ζυθοποιίες ...
Καθόλου παράλογο ασφαλώς, αν αναλογιστεί κάποιος το μέγεθος της συνολικής καταστροφής και της γενικότερης "παύσης" κάθε μορφής εμπορικών συναλλαγών στην πολύπαθη από τους σεισμούς εδώ και αιώνες Ιαπωνία.
Dogfish Head :: "ευχαριστούμε για την κατανόηση ... "
Επιπροσθέτως, δημιουργεί έντονη πίεση στη ζυθοποιία που αναγκάζεται να κινηθεί σε πιο αγχωτικούς ρυθμούς προκειμένου να ανταπεξέλθει στο κάλεσμα των ημερών, γεγονός όμως που δεν τους ικανοποιεί και ιδιαίτερα ...
"In order to get our supply closer to your demand, wed need to get a big, big pile of money and grow, grow, grow. We are not excited by that. We get excited by having fun, brewing a bunch of great beers and growing at a slower, steadier pace."
Σάββατο 12 Μαρτίου 2011
Βερολίνο-Δρέσδη-Πότσδαμ. Μέρος Α'.
Έτσι την Παρασκευή 16 Ιουλίου μετά απο ένα 3ωρο ταξίδι πατάμε ξανά το πόδι μας στη Γερμανία. Αυτή τη φορά βόρεια και ανατολικά. Πρώτη στάση το Βερολίνο.
Έχοντας κάνει μια έρευνα τι μπορώ να πιω έχω πάει αρκετά σφιγμένος. To Βερολίνο δεν έχει σχέση με Βαυαρία οι μπύρες που κυριαρχούν είναι οι pils και οι dunkel, κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.
Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011
Mikkeller. Πρωταγωνιστές στις ετικέτες τους.
Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011
Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011
Βάκχος ... ο Θεός της Μπύρας.


Jester King & Mikkeller " Drink’in the Sunbelt" ...
Αν όχι, έχει ενδιαφέρον να ρίξετε μια ματιά και να ξαναθυμηθείτε μερικά πράγματα για αυτήν στην παλιότερη δημοσίευση του MONK ...
Αυτοί λοιπόν οι φευγάτοι τύποι στο Τέξας δεν πέρασαν απαρατήρητοι από τους Δανούς της Mikkeller.
Έτσι, οι δυο ζυθοποιίες βάλανε μπρος για μια διπλή μπυρο-συνεργασία ...
Τρίτη 8 Μαρτίου 2011
"Γεύση" Ηνωμένου Βασιλείου στο Ipanema beer bar !
Αυτές τις παραπάνω 9 ετικέτες από το Ηνωμένο Βασίλειο έφερε μαζί του στα "πάτρια" για δοκιμή κατά την επιστροφή του από το Λονδίνο ο Γιώργος από το Ipanema στον Τρίλοφο της Θεσσαλονίκης.
Κυριακή 6 Μαρτίου 2011
Ο Λένιν στη Ρώμη…

Ισως να αποτελουν αφορμες συναξης,η' μικρες στιγμες απολαυσης κ ανάπαυλας από την καθημερινοτητα.
Μπορει ακομα να αποτελουν μοναδες χρονου για μερικους φιλους που θελησαν να ξανανταμωσουν στην πανεμορφη πρωτευουσα του βορρα!!
Σάββατο 5 Μαρτίου 2011
Sierra Nevada Beer Camp. Θα ‘θελα να ‘μουν εκεί...
Η Sierra Nevada εκτιμώντας και θέλοντας ν’ ανταποδώσει την αγάπη των φίλων της μπύρας, ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια το θεσμό του Beer Camp. Μια εκλεκτή πρόσκληση στο κόσμο που αγκαλιάζει την ποιοτική μπύρα και ενδιαφέρεται πραγματικά να γνωρίσει τα μυστικά της ζυθοποιίας.
Μια μικρή εκδρομή στις εγκαταστάσεις του Chico για τους λίγους εκλεκτούς που θα λάμβαναν τη “χρυσή” πρόσκληση, με ξεναγήσεις σε όλους τους χώρους της παραγωγής και συμμετοχή στις διαδικασίες ζυθοποίησης, Τα μέλη του Camp με τη βοήθεια των ζυθοποιών της Sierra Nevada, θα σχεδίαζαν και θα έφτιαχναν όλοι μαζί τη μπύρα που ονειρεύονταν, στο 10-βάρελο πιλοτικό ζυθοποιίο. Μια μπύρα που θα κυκλοφορούσε σε περιορισμένη ποσότητα και μόνο draft σε λίγα επιλεγμένα σημεία.
Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011
Το "GRILLING with BEER, 2nd edition" αναζητά τους Υποστηρικτές του ... !
Με αυτόν τον τρόπο η Lucy Saunders μας καλεί να γίνουμε Υποστηρικτές ( backers) της προσπάθειας που κάνει για την 2η έκδοση του Grilling with beer ...
Τρίτη 1 Μαρτίου 2011
Ω Θεέ στον Ουρανό… μια τελευταία επιθυμία: Φύλαξε με απ' το κέρατο, τ' αφροδισιακά και τη νεκρική ακινησία!!!
Σε ανύποπτο χρόνο και στριμωγμένη εν μεταξύ άλλων, μας είχε πει δυο λόγια ο ΜΟΝΚ και για την ελαφρύτερη stout της Dieu du Ciel, Aphrodite ή Aphrodisiaque.
Να θυμίσω πως η αλλαγή αυτή του ονόματος είχε ζητηθεί απ’ την Αμερικανική αγορά, για να μη χαλάσουν τα «χριστά ήθη» των φίλων μας εκεί πέρα, μια και μπορεί οι Αμερικανοί να μην σκαμπάζουν και πολλά από μυθολογία, ώστε να γνωρίζουν την ελληνική Θεά της ομορφιάς, αλλά από αφροδισιακά όλο και κάτι θα ‘χουν ακούσει…
Μάλιστα, στην «αφροδισιακή» ετικέτα, όπως μπορείτε να δείτε ακριβώς από κάτω, η Αφροδίτη αποκαλύπτει λίγους παραπάνω πόντους απ’ το μπούστο της, δικαιολογώντας τη «μουρμούρα» γύρω απ’ την απαγορευμένη ετικέτα!
Η “Aphrodisiaque” λοιπόν, είναι μια stout – μια “black ale” όπως αναγράφει η ετικέτα - ζυμωμένη με πραγματικό κακάο και κόκκους βανίλιας και 6.5% αλκοόλ.