Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Cory the King of Barrels

 
Against modern football λένε οι ρομαντικοί της μπάλας, against scroll & swipe λέμε ως ρομαντικοί της κραφτ κουλτούρας και ξαναπιάνουμε ψηφιακό μολύβι και χαρτί για να μοιραστούμε εκ νέου τις σκέψεις μας σε αυτό το παλιομοδίτικο ιστολόγιο (κοινώς μπλογκ).  Αφορμή γι αυτό το κείμενο είναι η 10η επέτειος της πολυαγαπημένης Side Project Brewing (SP) του τρισμέγιστου Cory King, ενός από τους πιο ρηξικέλευθους ζυθοποιούς εκεί έξω.
 
Image source & copyright: https://beerandbrewing.com/

Το ξεκίνημα

Πέρασαν κιόλας 10 χρόνια από τότε που ο Cory King ως head brewer της έτερης περιβόητης ζυθοποιίας του Saint Louis, της Perennial Artisan Ales, έβγαλε την πρώτη του μπύρα (μια saison farmhouse ale) υπό το brand "Side Project". Επρόκειτο για ένα παράλληλο πρότζεκτ που έτρεχε τότε μέσα στην Perennial, σε χώρο που του είχε παραχωρήσει ο ιδιοκτήτης της,  Phil Wymore, και διατηρούσε εκεί τα δικά του βαρέλια (ξεκίνησε με 100). Στόχος του με το πρότζεκτ αυτό ήταν να πειραματιστεί περισσότερο γύρω από τις saison και wild ale μπύρες και την επίδραση των βαρελιών. 
 
Η αγάπη αυτή του Cory για τα δρύινα βαρέλια προέκυψε πριν ασχοληθεί ακόμα με τη μπύρα, όταν εργαζόταν στον χώρο του κρασιού.  Μάλιστα, επειδή δεν μπορούσε να παράγει κρασί στο σπίτι, όπως εξηγεί, το 2007 καταπιάστηκε με το homebrewing χάριν του κουνιάδου του, ο οποίος ασχολούνταν ήδη.
 
"World-class wine comes from world-class grapes, of which I wasn’t growing, but world-class beer can come from the kitchen of a talented brewer".
 
Το 1ο επίσημο release το 2014 στην Perennial, Image source & copyright: Goodbeerhunting.com

Το πτυχίο του στη χημεία τον βοήθησε να κατανοήσει σε βάθος τη διαδικασία της ζύμωσης και τους διάφορους μύκητες, και να καλλιεργήσει εν τέλει τις δικές του γηγενείς ζύμες.  Δουλεύοντας δε σε κάποια μπυροπόστα (όπως μάνατζερ σε beer bar στο St Louis), κάνοντας trading ως beer geek, αλλά και ταξιδεύοντας συχνά με τη γυναίκα του Karen εντός και εκτός Αμερικής, μπόρεσε να δοκιμάσει πολλές αξιόλογες μπύρες και να εκτιμήσει από νωρίς τη βελγική παράδοση και δη τις lambic.  Μάλιστα, όταν βρέθηκε στο Βέλγιο το 2014 επιδίωξε να συναντήσει τον αείμνηστο Armand της 3 Fonteinen, αλλά δεν κατέστη δυνατό.
 
Paste Magazine: You’ve done several collaborations. If you could choose any brewery in the world to do a collaboration with (that you haven’t before) who would it be, and what would you brew?
 
CK: It wouldn’t be a brew; it would actually be a day of following Armand Debelder [owner and master blender of Drie Fonteinen] around, tasting, watching, listening and learning as he blended. A Side Project / Drie Fonteinen special blend would be the pinnacle of my brewing life!

H Perennial ήταν η πρώτη και τελευταία ζυθοποιία για την οποία εργάστηκε ο Cory. Στα 4 χρόνια που παρέμεινε εκεί δεν κατάφερε μόνο να εξελίξει την τέχνη του barrel aging για τις μπύρες αυθόρμητης ζύμωσης, αλλά και να φτιάξει ορισμένες από τις πιο εμβληματικές stout της Perennial όπως την Abraxas, τη BA Sump και τη Maman.
 

Το όνειρο του Cory για τη Side Project μεγάλωνε, όσο αυξάνονταν και τα βαρέλια του στον χώρο της Perennial.  Αρχικά, το 2014 άνοιξε με τη γυναίκα του το Side Project Cellar, στο Maplewood του Μισούρι, με σκοπό να διαθέτει τις μπύρες που έβραζε στην Perennial.  To 2016 ήταν η χρονιά που άφησε την Perennial για να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη Side Project, στήνοντας μάλιστα και το δικό τους ζυθοποιείο μαζί με το taproom κοντά στο Side Project Cellar.
 

Η τέχνη του Blending και του Barrel-Aging

Image source & copyright: https://beerandbrewing.com/

Από κει και πέρα, η σχέση του με τα δρύινα βαρέλια πέρασε σε άλλο επίπεδο, εξελίσσοντας το blending, κυρίως stout και barleywine, σε τέχνη αντίστοιχη της σύνθεσης ενός μουσικού έργου.  Η διαδικασία δημιουργίας μιας barrel aged imperial stout που ακολουθεί δεν είναι, συνήθως, γραμμική; δηλαδή, δεν περιορίζεται απλά στη δημιουργία μιας συνταγής, τη ζυθοποίηση της και εν τέλει την ωρίμανση της μπύρας σε κάποιο επιθυμητό βαρέλι με την προσθήκη ίσως κάποιων adjunct πριν εμφιαλωθεί.  Ο Cory έχει φτιάξει διάφορες συνταγές stout, με ξεχωριστό προφίλ η κάθε μια, και οι οποίες λειτουργούν ως βάση.  Οι μπύρες αυτές μπαίνουν στη συνέχεια σε πολλά διαφορετικά δρύινα βαρέλια που προέρχονται κυρίως από τα καλύτερα αποστακτήρια bourbon (του οποίου είναι λάτρης) και whiskey ή από διάσημους παραγωγούς άλλων αλκοολούχων ποτών και στα οποία «ξεκουράζονται», ενσωματώνοντας έτσι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εκάστοτε βαρελιού.  Από αυτή τη μεγάλη “δεξαμενή” πλέον ο Cory επιλέγει περίτεχνα, μετά από πολλές δοκιμές, ποιες από αυτές θα χρησιμοποιήσει, και σε τι αναλογία, στο τελικό “πάντρεμα” για να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Copyright: Side Project Brewing

BEER : BARREL : TIME

Βάσει της παραπάνω διαδικασίας προέκυψε το 2017 και η πρώτη μεγάλη Barrel-Aged Imperial Stout της Side Project, η περιβόητη BEER : BARREL : TIME. Σκοπός ήταν η σπουδή της επιρροής των διαφορετικών βαρελιών στη μπύρα και η ανάδειξη συγκεκριμένων αρωμάτων και γεύσεων, χωρίς την προσθήκη κανενός πρόσθετου συστατικού, συναρτήσει μόνο του χρόνου παλαίωσης. Γι αυτό και η ΒΒΤ βγαίνει μια φορά τον χρόνο και είναι κάθε φορά διαφορετική.
 
“…To kick off our first larger Barrel-Aged Imperial Stout release, we wanted to showcase why our brewers first fell in love with this style and the purity of what beer does when aged in our favorite barrels for the amount of time it tells us it needs.
Adjuncts are very popular (and we all know Cory loves adjuncts and loves brewing stouts with them!), but we feel as though before we start trying to produce larger batches of our adjunct stouts, we want what may be the first Side Project Barrel-Aged Stout that many of you try to be of its purest form, nothing hiding behind any integrated ingredients. We want the vanilla, the coconut, the chocolates and all of the other lovely flavors found in this style to come from our process, our recipes, our barrels, our blending and our time.
Beer : Barrel : Time represents this marriage.
 
 

Still Stouts

Αποτέλεσμα των «μπυραματισμών» του Cory King, ήταν και οι πρωτοποριακέςStill Stoutsμε την ονομασίαCandles”.  Πρόκειται, δηλαδή, για παλαιωμένες imperial stout χωρίς την προσθήκη ανθρακικού! Και όμως, είναι δυνατόν μια stout να είναι το ίδιο απολαυστική χωρίς ενανθράκωση.
 

O.W.K & M.J.K

Το 2018 ο Cory για να γιορτάσει τη γέννηση του πρώτου του γιου, βάζει κάτω όλη του τη μαεστρία και ζυθοποιεί την καλύτερη ίσως Barrel-Aged Imperial Stout που έγινε ποτέ, τη μυθική O.W.K (τα αρχικά του ονόματος του γιού του).  Συνδύασε μερικές από τις αγαπημένες του συνταγές και η πληθωρική stout που προέκυψε παλαίωσε για 15 μήνες σε 15ετη βαρέλια Willett Family Estate Bourbon, τα οποία διάλεξε ο ίδιος ο master distiller του Willett για την περίσταση.  Μετά την παλαίωση, προστέθηκαν beans βανίλιας Ουγκάντας ώστε να αποκτήσει επιπλέον επίπεδα γεύσεων σοκολάτας γάλακτος, φατζ και γήινης βανίλιας.  Όσοι την έχουν δοκιμάσει παραμιλούν.  Εξαιρετικά δύσκολο να τη βρει κάποιος να τη δοκιμάσει και γι αυτό η φήμη της έχει εκτοξευτεί.  Φέτος, όμως, στα πλαίσια της επετείου των 10 ετών ο Cory έκανε την έκπληξη και αποφάσισε να τη ξαναβγάλει! και μάλιστα ακόμα πιο τούμπανη, με ένα αποκλειστικό blend μιας και μόνο συνταγής, την οποία έβρασε 3 ξεχωριστές φορές μεταξύ του 2020 και 2021.
 
 
“O.W.K. was brewed, aged, blended and bottled in honor of our first son. This vanilla bean, barrel-aged Imperial Stout is the culmination of our Stout production and includes threads brewed in 2020 and 2021. Aged exclusively in our favorite Willett Family Estate and Van Winkle barrels, the 2023 release of O.W.K. showcases this singular Stout recipe – brewed three individual times, aged in three unique barrels and integrated with Ugandan vanilla beans at three different stages. This barrel-aged Imperial Stout exemplifies our perception of luxurious decadence with thoughtful elegance.”
 
Η M.J.K, αντιστοίχως, ήταν το απαύγασμα της δημιουργικότητας του Cory King πάνω στην παραγωγή ενός barrel-aged English-inspired Barleywine, ως φόρος τιμής στον δεύτερο γιο του. Η ιδέα ξεκίνησε το 2018, οπότε και ζυθοποιήθηκε για πρώτη φορά, ενώ το τελικό blend έγινε το 2021 μετά από άλλες 2 βρασιές, το 2018 και το 2019.
 
 
Shared Brewing
 
Πρόκειται για το πνευματικό δημιούργημα των ζυθοποιών της SP Tommy Manning και Brian Ivers, οι οποίοι θέλησαν το 2017 να ασχοληθούν με στυλ μπύρας τα οποία δεν χρειάζονταν απαραίτητα να μπουν σε βαρέλια, όπως γινόταν δηλαδή με τις μπύρες της SP. O Cory μαζί με τη γυναίκα του αγκάλιασαν την ιδέα, κι έτσι το νέο label εντάχθηκε υπό τη σκέπη της SP και η παραγωγή γίνονταν στις εγκαταστάσεις της.  Το 2022, μάλιστα, δημιουργήθηκε ένας νέος χώρος όπου οι πελάτες μπορούσαν να απολαμβάνουν τις δημιουργίες της Shared συνοδεία της γνωστής πίτσας του St Louis, Pizza Champ. Τα τελευταία νέα θέλουν οι άνθρωποι της SP να έχουν αποφασίσει την κατάργηση του ονόματος Shared και την ένταξη όλων των μπυρών κάτω από το ίδιο όνομα της SP.  Θεώρησαν πως τα δυο διαφορετικά ονόματα δημιουργούσαν σύγχυση στον καταναλωτή και δεν χρειάζεται πλέον να υπάρχει διαχωρισμός των 100% Barrel-aged και μη μπυρών.  
 
Sources & more info 
 
 

 
 
 

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου