Image source & copyright: https://beerandbrewing.com/ |
Το ξεκίνημα
Πέρασαν κιόλας 10 χρόνια από τότε που ο Cory King ως head brewer της έτερης περιβόητης ζυθοποιίας του Saint Louis, της Perennial Artisan Ales, έβγαλε την πρώτη του μπύρα (μια saison farmhouse ale) υπό το brand "Side Project". Επρόκειτο για ένα παράλληλο πρότζεκτ που έτρεχε τότε μέσα στην Perennial, σε χώρο που του είχε παραχωρήσει ο ιδιοκτήτης της, Phil Wymore, και διατηρούσε εκεί τα δικά του βαρέλια (ξεκίνησε με 100). Στόχος του με το πρότζεκτ αυτό ήταν να πειραματιστεί περισσότερο γύρω από τις saison και wild ale μπύρες και την επίδραση των βαρελιών.Το 1ο επίσημο release το 2014 στην Perennial, Image source & copyright: Goodbeerhunting.com |
Το όνειρο του Cory για τη Side Project μεγάλωνε, όσο αυξάνονταν και τα βαρέλια του στον χώρο της Perennial. Αρχικά, το 2014 άνοιξε με τη γυναίκα του το Side Project Cellar, στο Maplewood του Μισούρι, με σκοπό να διαθέτει τις μπύρες που έβραζε στην Perennial. To 2016 ήταν η χρονιά που άφησε την Perennial για να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη Side Project, στήνοντας μάλιστα και το δικό τους ζυθοποιείο μαζί με το taproom κοντά στο Side Project Cellar.
Η τέχνη του Blending και του Barrel-Aging
Image source & copyright: https://beerandbrewing.com/ |
Από κει και πέρα, η σχέση του με τα δρύινα βαρέλια πέρασε σε άλλο επίπεδο, εξελίσσοντας το blending, κυρίως stout και barleywine, σε τέχνη αντίστοιχη της σύνθεσης ενός μουσικού έργου. Η διαδικασία δημιουργίας μιας barrel aged imperial stout που ακολουθεί δεν είναι, συνήθως, γραμμική; δηλαδή, δεν περιορίζεται απλά στη δημιουργία μιας συνταγής, τη ζυθοποίηση της και εν τέλει την ωρίμανση της μπύρας σε κάποιο επιθυμητό βαρέλι με την προσθήκη ίσως κάποιων adjunct πριν εμφιαλωθεί. Ο Cory έχει φτιάξει διάφορες συνταγές stout, με ξεχωριστό προφίλ η κάθε μια, και οι οποίες λειτουργούν ως βάση. Οι μπύρες αυτές μπαίνουν στη συνέχεια σε πολλά διαφορετικά δρύινα βαρέλια που προέρχονται κυρίως από τα καλύτερα αποστακτήρια bourbon (του οποίου είναι λάτρης) και whiskey ή από διάσημους παραγωγούς άλλων αλκοολούχων ποτών και στα οποία «ξεκουράζονται», ενσωματώνοντας έτσι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εκάστοτε βαρελιού. Από αυτή τη μεγάλη “δεξαμενή” πλέον ο Cory επιλέγει περίτεχνα, μετά από πολλές δοκιμές, ποιες από αυτές θα χρησιμοποιήσει, και σε τι αναλογία, στο τελικό “πάντρεμα” για να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Copyright: Side Project Brewing |
BEER : BARREL : TIME
Βάσει της παραπάνω διαδικασίας προέκυψε το 2017 και η πρώτη μεγάλη Barrel-Aged Imperial Stout της Side Project, η περιβόητη BEER : BARREL : TIME. Σκοπός ήταν η σπουδή της επιρροής των διαφορετικών βαρελιών στη μπύρα και η ανάδειξη συγκεκριμένων αρωμάτων και γεύσεων, χωρίς την προσθήκη κανενός πρόσθετου συστατικού, συναρτήσει μόνο του χρόνου παλαίωσης. Γι αυτό και η ΒΒΤ βγαίνει μια φορά τον χρόνο και είναι κάθε φορά διαφορετική.Adjuncts are very popular (and we all know Cory loves adjuncts and loves brewing stouts with them!), but we feel as though before we start trying to produce larger batches of our adjunct stouts, we want what may be the first Side Project Barrel-Aged Stout that many of you try to be of its purest form, nothing hiding behind any integrated ingredients. We want the vanilla, the coconut, the chocolates and all of the other lovely flavors found in this style to come from our process, our recipes, our barrels, our blending and our time.
Beer : Barrel : Time represents this marriage.“
Still Stouts
Αποτέλεσμα των «μπυραματισμών» του Cory King, ήταν και οι πρωτοποριακές “Still Stouts” με την ονομασία “Candles”. Πρόκειται, δηλαδή, για παλαιωμένες imperial stout χωρίς την προσθήκη ανθρακικού! Και όμως, είναι δυνατόν μια stout να είναι το ίδιο απολαυστική χωρίς ενανθράκωση.O.W.K & M.J.K
Το 2018 ο Cory για να γιορτάσει τη γέννηση του πρώτου του γιου, βάζει κάτω όλη του τη μαεστρία και ζυθοποιεί την καλύτερη ίσως Barrel-Aged Imperial Stout που έγινε ποτέ, τη μυθική O.W.K (τα αρχικά του ονόματος του γιού του). Συνδύασε μερικές από τις αγαπημένες του συνταγές και η πληθωρική stout που προέκυψε παλαίωσε για 15 μήνες σε 15ετη βαρέλια Willett Family Estate Bourbon, τα οποία διάλεξε ο ίδιος ο master distiller του Willett για την περίσταση. Μετά την παλαίωση, προστέθηκαν beans βανίλιας Ουγκάντας ώστε να αποκτήσει επιπλέον επίπεδα γεύσεων σοκολάτας γάλακτος, φατζ και γήινης βανίλιας. Όσοι την έχουν δοκιμάσει παραμιλούν. Εξαιρετικά δύσκολο να τη βρει κάποιος να τη δοκιμάσει και γι αυτό η φήμη της έχει εκτοξευτεί. Φέτος, όμως, στα πλαίσια της επετείου των 10 ετών ο Cory έκανε την έκπληξη και αποφάσισε να τη ξαναβγάλει! και μάλιστα ακόμα πιο τούμπανη, με ένα αποκλειστικό blend μιας και μόνο συνταγής, την οποία έβρασε 3 ξεχωριστές φορές μεταξύ του 2020 και 2021.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου