Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Ένας δρυΐδης της μπύρας


Η φιγούρα του Πανοραμίξ, ο οποίος ετοιμάζει τον μυστικό μαγικό ζωμό στο καζάνι που βράζει, είναι από τις πιο χαρακτηριστικές στις ιστορίες του Αστερίξ. Σαν τον Πανοραμίξ λοιπόν και ο Βασίλης Γκλέτσος βράζει τα δικά του «μαντζούνια», ρίχνοντας στο καζάνι τα υλικά που έχει συλλέξει ο ίδιος, συχνά και με τη βοήθεια των παιδιών του, κατά τη διάρκεια περιπάτων στα πλούσια δάση του Βερμόντ της Αμερικής. Λουλούδια και βότανα, άγρια μανιτάρια, λειχήνες, αλλά ακόμα και φύλλα και φλοιοί δέντρων είναι μερικά από τα συστατικά που χρησιμοποιεί ο Βασίλης στους «μπυραματισμούς» του.

Photo by Vasilis Gletsos

Vasilis Gletsos - Photo by The New School

Ο Vasilios Peter Gletsos, με καταγωγή από τη Στυλίδα Φθιώτιδας, ξεκίνησε σπουδάζοντας και εξασκώντας την τέχνη του κουκλοθέατρου. Κατά τη διάρκεια των περιοδειών του με το θέατρο, είχε την ευκαιρία να δοκιμάζει νέες craft μπύρες, ενώ παράλληλα ως φαν της DIY κουλτούρας έφτιαχνε και τις δικές του στο σπίτι. Το 2005 άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με την ζυθοποίηση και περνώντας από διάφορα πόστα και ζυθοποιίες στη σκηνή του Oregon, κατέληξε το 2014 στη θέση του production manager στη φημισμένη ζυθοποιία Hill Farmstead στο Greensboro του Βερμόντ, ύστερα από τη γνωριμία του με τον Shaun Hill.

Η δουλειά του στη Hill Farmstead του επέτρεψε το 2016 να λανσάρει τις δικές του ιδιαίτερες μπύρες μικρής παραγωγής με την επωνυμία Wunderkammer Bier. Wunderkammer στα γερμανικά σημαίνει δωμάτιο θαυμάτων, ενώ είναι ευρέως γνωστό και ως «cabinet of curiosities». Στην περίοδο της Αναγέννησης συνηθίζονταν να τοποθετούνται σε βιτρίνες ή και ολόκληρα δωμάτια ατομικές συλλογές από παράταιρα, αξιοπερίεργα και εξωτικά αντικείμενα όπως ταριχευμένα ζώα και έμβρυα, σκελετοί, απολιθώματα, πολύτιμες πέτρες, ιστορικά κειμήλια, αρχαιολογικά ευρήματα, πίνακες ζωγραφικής, είδη λαϊκής τέχνης και πολλά άλλα. Θεωρούνται και οι πρόδρομοι των σημερινών μουσείων.


Τέτοιες μικρές συλλογές φυσικής ιστορίας θυμίζουν και οι ζυθο-δημιουργίες του Βασίλη. Με το project Wunderkammer Bier θέλησε να συνδυάσει το ενδιαφέρον του για το παράξενο και την τοπική χλωρίδα με την εμπειρία του στη ζυθοποίηση, ώστε να δώσει μια σειρά από λίγο διαφορετικές μπύρες με κυρίαρχο τον γήινο χαρακτήρα.


Από τις οκτώ μπύρες που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής, είχαμε της ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις πέντε, χάριν στον ίδιο τον Βασίλη. Το σώμα τους ήταν γενικά ελαφρύ προς μέτριο με χαμηλή ανθράκωση και όλες είχαν υποστεί ζύμωση σε δρύινα βαρέλια. Τα αρώματα και οι γεύσεις έβγαιναν διακριτικά. Η ισορροπία ήταν η λέξη κλειδί. Καμία δεν ήταν ιδιαίτερα ξινή και όξινη. Περισσότερο στιφές θα τις έλεγες, με το κίτρο να δίνει τον ρυθμό και τη μαγιά να βγαίνει στο άρωμα.


Αν και όλες μας άρεσαν, ξεχωρίσαμε την «Stone Axe, Skull Fragments», μια wild ale «μαγειρεμένη» με καλαμπόκι, φασόλια και κολοκύθα και ζυμωμένη με μικτές καλλιέργειες μικροοργανισμών. Ήταν η πιο «προσιτή» και εύγεστη. Ψωμί, βότανα και κίτρο έβγαζε κυρίως στο άρωμα και ισορροπούσε κάπου μεταξύ γλυκού και πικρού. Επίσης, ξεχώρισε και η «Fertility Statues and Symbols», μια ale με βρώμη, και αγριαψιθιά στη ζύμωση. Ενδιαφέρον είχε και η 2η της σειράς, η Bufo, η οποία έβγαζε κάτι σε βρώμικες κάλτσες και κλεισούρα…χωρίς όμως να χαλάει το άρωμα. Όχι δεν οφειλόταν αυτή η μυρωδιά σε βατραχοπόδαρα (δεν περιείχε), αλλά μάλλον στα άγρια μανιτάρια, στις λειχήνες και στα φύλλα που χρησιμοποιήθηκαν κατά το βρασμό. Τέλος αξίζει να αναφερθεί και η «Del Arboles», μια συνεργασία της Wunderkammer με τη συντοπίτισσα Casita Cerveceria. Πρόκειται για μια ale με άρκευθο, κέδρο και πεύκο.

Οι Wunderkammer Bier είναι μια εξερεύνηση στο δάσος και στις άγνωστες πτυχές τις γευστικής παλέτας. Η εξερεύνηση συνεχίζεται…


Ο Βασίλης φιλοτεχνεί ο ίδιος τις όμορφες και λιτές του ετικέτες


1 σχόλιο:

  1. John Rebous συνεχίζεις να ανακαλυπτεις, να μπυραματιζεσαι και να μοιράζεσαι μαζί μας εκκεντρικές μπυρες και όπως πάντα μια σύνδεση με τον παραγωγό και την ιστορία του. Υ.Σ. Μου άρεσε η αναγωγή σε "βρώμικη καλτσα... μου θύμισε μια ανάλογης μπυρα που είχα δοκιμάσει κι εγώ παλιότερα αλλα δεν είχα "τολμήσει" την προσομοίωση :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή