Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Ρε, παγωτό χειμωνιάτικα;

Αν και το παγωτό αποτελεί αγαπημένη δροσιστική απόλαυση το καλοκαίρι, το χειμώνα οι συνθήκες είναι καταλληλότερες να καταναλωθεί. Εξάλλου και στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης η κατανάλωση παγωτού είναι δημοφιλής και το χειμώνα. Κάπως έτσι και η αγαπημένη Omnipollo, σε συνεργασία αυτή τη φορά με την ακόμα πιο αγαπημένη Buxton, παρουσίασε μέσα στο καταχείμωνο μια σειρά παγωτών σε μπύρα. Είχε προηγηθεί βέβαια, την άνοιξη που μας πέρασε, η περιβόητη Rare Scooop, προϊόν συνεργασίας των αμερικανικών craft Cycle και 3 Sons, δηλαδή μια «ζυθο-βερσιόν» του χωνάκι σοκολάτα, βανίλια, φράουλα, η οποία είχε προκαλέσει ένα μικρό πάταγο στους απανταχού beer lovers (και είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε κι εμείς στο καλοκαιρινό CBC, aka Chania Beer Celebration).


Η Omnipollo λοιπόν, στα πλαίσια του εντυπωσιασμού που μας έχει συνηθίσει, ζυθοποίησε 4 «αυθεντικά» παγωτά, όπως τα αποκαλεί. Η αλήθεια είναι πως τα food flavours εξελίσσονται σε νέα τάση μπυραματισμών, όπως μας πληροφορεί και το πολύ ενδιαφέρον πρόσφατο άρθρο του DRAFT magazine. Original Ice Cream Pale Ale, Original Lemon Meringue Ice Cream Pie, Original Rocky Road Ice Cream και Original Texas Pecan Ice Cream είναι τα 4 ονόματα που προκαλούν την περιέργεια μας.


Το «λεμόνι» είχε τον πρώτο λόγο. Θολό κίτρινο σώμα, με λευκό αφρό που εξαφανίζεται γρήγορα. Το άρωμα σε βάζει αμέσως σε αυτό που σου υπόσχεται το όνομα. Έντονο, σορμπέ λεμόνι, με νότες λυκίσκου και τη βανίλια να φέρνει τη γλύκα της μαρέγκας στη lemon pie. Η γεύση φρουτώδης και γλυκόπικρη, κίτρο και κρέμα, θυμίζει ακόμα περισσότερο τη lemon pie. Ελαφρώς πικρή στο τελείωμα. Ότι πιο κοντά σε παγωτό, μια δροσιστική φρουτόμπυρα που την ξαναπίνουμε άνετα.

Παραμένοντας στο είδος, σειρά παίρνει η Original Ice Cream Pale Ale. Μια APA με πορτοκαλί θολό χρώμα και λευκό αφρό. Το άρωμα είναι ακόμα πιο κιτρώδες από τη Lemon Meringue, φουλ βανίλια και κάπου λακτόζη. Η γεύση είναι σχετικά γλυκιά, αλλά πικρίζει αρκετά, κάτι που οφείλεται μάλλον στην υπερβολική βανίλια. Η επίγευση είναι γλυκιά και ξηρή. Καλή, αλλά δεν μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα και φέρνει ελάχιστα προς παγωτό.


Ακολούθησαν οι «σοκολατένιες» γεύσεις. Πρώτα, η Original Rocky Road Ice Cream; μια Imperial Porter στα 10% αλκοόλ. Το μαυρό γεμάτο σώμα καλύπτει ένα λεπτό στρώμα μπεζ αφρού που πέφτει αμέσως. Το άρωμα δεν είναι και πολύ ευχάριστω. Σαν να μυρίζει κλεισούρα. Έχει βέβαια το malty χαρακτήρα, με σοκολάτα, βανίλια, λακτόζη, αλλά γλυκίζει φέρνοντας στο νου τα ζαχαρωτά marshmallow. Γευστικά γλυκίζει ακόμα περισσότερο και είναι ελαφρώς πικρή. Δυστυχώς, αυτά τα έντονα χαρακτηριστικά μοιάζουν περισσότερο σαν πρόσθετα γεύσης στη μπύρα.



Το σετ δοκιμής έκλεισε με την Original Texas Pecan Ice Cream (επίσης Imperial Porter στα 10%). Εντυπωσιακή σε εμφάνιση, με τον πλούσιο σκούρο καφέ αφρό να καλύπτει το κρεμώδες μαύρο σώμα. Το άρωμα γνώριμο, θυμίζει εξαρχής ΝΟΑ. Έντονο, σοκολάτα, πέκαν, ξηροί καρποί και κάτι από λικέρ τύπου Tia Maria. Στο στώμα είναι γλυκιά, όπως αναμενόταν, ελαφρώς πικρή και ναι θυμίζει mud cake. Το αλκοόλ κρύβεται καλά. Αν και πολύπλοκη, το μοτίβο παραμένει το ίδιο, όπως και στις υπόλοιπες αντίστοιχες Omnipollo. Όπως και να 'χει, ήταν η καλύτερη σοκολατένια Ice Cream και η δεύτερη καλύτερη της σειράς μετά τη Lemon Meringue.

Το όλο concept της Omnipollo έχει αρχίζει να κουράζει. Η πραγματική πρόκληση πια γι αυτήν είναι τόσο minimal όσο τα γραφιστικά της; μια λιτή και γεμάτη imperial stout χωρίς φιοριτούρες και κουραφέξαλα…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου