Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Όλοι μαζί, όλοι.. Σόλο!! (part1)




Ξανά εδώ μετά από καιρό, επιστρέψαμε για κάτι νέο που τάραξε τα νερά της Ελληνικής Craft σκηνής. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την Κρητική μικροζυθοποιϊα ΣΟΛΟ. Η πρώτη επαφή με την ΣΟΛΟ έγινε στην 2ή Έκθεση Ζυθογνωσίας τον Οκτώβρη του 2015 που σίγουρα ήταν η ευχάριστη έκπληξη της έκθεσης.


Πίσω από την κάνουλα βρισκόταν ο Kjetil Jikun γνωστός από την δημιουργία της Νορβηγικής ζυθοποιίας Nøgne Ø. Πολλά έχουν ειπωθεί από δω μέσα και για τον ίδιο και για την Nøgne Ø στο παρελθόν και ΕΔΩ θα βρειτε το άρθρο του φίλου Chalice για την δημιουργία της Nøgne Ø και ΕΔΩ θα βρείτε το άρθρο  του φίλου Eviva για την αποχώρηση από την πρώην και την δημιουργία της νέας περιπέτειας ΣΟΛΟ.



Εγώ σήμερα θα επικεντρωθώ μόνο στη νέα σειρά μπυρών που έκαναν την εμφάνιση τους την προηγούμενη εβδομάδα. Κατ' αρχήν εδώ να πω ότι με εντυπωσίασε η εμφάνιση και γενικότερα το στιλ των μπουκαλιών και τα ονόματα των μπυρών που είναι βγαλμένα από την Κρητική διάλεκτο. Εδώ να σημειώσουμε ότι και οι 6 αυτές μπύρες είναι αφιλτράριστες και παράγονται και εμφιαλώνονται στην Arendal Bryggeri στη Νορβηγία κι αυτό μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες του ζυθοποιϊου στην Κρήτη. Χωρίς άλλη καθυστέρηση ξεκινάμε να της πιούμε .....


Ετικέτα: Χωριάτικη
Είδος: Saison
Αλκοόλ: 6,5%
IBU: 25

Εμφάνιση: Ξανθιά και θολή με λευκό αφρό που αφήνει ένα λεπτό στρώμα.
Άρωμα:  Λουλούδια, γρασίδι, ψωμί με νότες μπαχαρικών.
Γεύση: Γλυκόπικρη με το ψωμί το γρασίδι και τα μπαχαρικά σε καλή αναλογία
Γενικά: Σώμα μέτριο με μέτριο ανθρακικό που τσιμπάει όσο πρέπει και επίγευση μικρής διάρκειας.
Παρατηρήσεις: Τέλεια μπύρα για ζεστές μέρες (όχι πως χαλιόμαστε και στα κρύα) που ταιριάζει με θαλασσινά και ιδιαίτερα τηγανητά. Η μόνη μου διαφωνία το αλκοόλ που θα μπορούσε να ναι χαμηλότερο (προσωπική άποψη).



 
Ετικέτα: Αμερικάνα
Είδος: Pale Ale
Αλκοόλ: 6%
IBU: 30

Εμφάνιση: Χρυσό-πορτοκαλί χρώμα με λευκό αφρό που μένει
Άρωμα:  Πεύκο, κίτρο, γκρέιπφρουτ και πορτοκάλι.
Γεύση: Ελαφρώς πικρή που μπαλατζάρει όμορφα με φρουτένιο τελείωμα.
Γενικά: Σώμα ελαφρύ με χαλαρό ανθρακικό και μέτριας διάρκειας επίγευση.
Παρατηρήσεις: Αντιπροσωπεύει το είδος επάξια. Ταιριάζει πολύ με σαλάτες, τυριά και λευκό κρέας.



Ετικέτα: Φουριάρης
Είδος: Imperial IPA
Αλκοόλ: 10%
IBU: 100

Εμφάνιση: Βαθύ θολό πορτοκαλί χρώμα με υπόλευκο δυνατό αφρό 
Άρωμα: Δυνατό άρωμα από πεύκο, καραμέλα, βερίκοκο και μάνγκο
Γεύση: Γεύση γλυκόπικρη και έντονη. Καραμέλα, πεύκο, βερίκοκο και σταφύλι.
Γενικά: Πολύ καλά κρυμμένο το αλκοόλ και θέλει προσοχή. Σώμα μέτριο πως γεμάτο με επίγευση μεγάλης διάρκειας.
Παρατηρήσεις: Για μένα είναι το δυνατό χαρτί της 6άδας (χωρίς βέβαια να υστερούν οι υπόλοιπες). Μια IIPA που την ευχαριστήθηκα όσο τίποτα (καθώς δεν είμαι fan του είδους). Καταναλώνουμε είτε μόνη της είτε με αλμυρά φαγητά, έντονης γεύσης τυριά και bbq.



Εδώ πατάω φρένο και δίνω την σκυτάλη στον τιτανοτεράστιο Tsekouratos που θα μας παρουσιάσει με τον δικό του τρόπο τις υπόλοιπες τρεις ετικέτες της ΣΟΛΟ. Το μόνο που εχω να ευχηθώ είναι καλη συνέχεια σ' όσους εμπλέκονται και περιμένουμε με το καλό την παραγωγή τους στην Ελλάδα.

Cheers & Stay tuned !!!!


2 σχόλια:

  1. Έπρεπε να γινει αυτη η παρουσιαση και την ξεκινησε πολυ ωραια ο Ροκας μας και με food pairing παρακαλω ;).Περιμνουμε την συνεχεια απο τον Πετραν μας...

    Απλα να πω και εγω οτι μου αρεσαν ολες οι ετικετες τις Σολο απλα εχει γινει ηδη απο τις αγαπημενς μου η Porter που ειναι μπυρακλα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γενικοτερα πρεπει να γινουν κι αλλες ... και δεν θα τ αφησω ετσι εγω προσωπικα. Οσο για την Porter δεν διαφωνω καθολου απλα κολλησα με την IIPA καθως ως μη fan εντυπωσιαστηκα.

      Διαγραφή