Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Craftwerk Brewing, All Hail The German Revolution Pt. 1

Γερμανία, η χώρα που μας χάρισε τις Weiss και τις Lager με όλες τις παραλλαγές τους (Altbiers, Bocks, Dunkels, Roggerbiers, Zwickels και άλλα...). Η χώρα που που για να διαφυλάξει την μπυροκουλτούρα της και τον πολιτισμό της θέσπισε τον νόμο "Reinheitsgebot", ο οποίος υποχρέωνε τους ζυθοποιούς να χρησιμοποιούν μόνο κριθάρι, λυκίσκο και νερό (ενώ η Weiss έχουν και στάρι...). Η χώρα που τόσα χρόνια τηρεί σθεναρά και αμετάβλητα τον νόμο αυτό και επιμένει στα παραδοσιακά την είδη.
Αμετάβλητα; ίσως όχι και τόσο. Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί αρκετές  micros, διαφορετικές από τις υπόλοιπες, δοκιμάζοντας νέα υλικά και εξερευνώντας νέα, τουλάχιστον για την χώρα, είδη. Propeller, Freigeist Bierkultur, Craftwerk Brewing, Camba Bavaria, CREW, Hans Muller είναι μερικά από τα ονόματα της συνεχώς αυξανόμενης λίστας!!

Εγώ βρήκα τις τρεις βασικές ετικέτες, Tangerine Dream, Hop Head 7 και Holy Cowl, και μία επετειακή ετικέτα της Craftwerk Brewing ονόματι Skipping Stone, και θα σας τις παρουσιάσω, με λίγα λόγια την καθεμία, καθώς ένα πουλάκι μου σφύριξε ότι συνήθως πλατειάζω με αχρείαστες λεπτομέρειες.



Craftwerk Tangerine Dream

Η Tangerine Dream είναι μία IPA στα 5,8% αλκοόλ, και με την Γερμανική ποικιλία λυκίσκου Mandarina Bavaria. Το χρώμα της είναι πορτοκαλί, τελείως θολό, με ένα λευκό αφρό περίπου 2 δάχτυλα, ο οποίος θα πέσει και θα καλύψει την επιφάνεια. Στο άρωμα ξεχωρίζει το μανταρίνι και μια γενική ιδέα λυκίσκων. Γεύση αρχικά πικρή με πορτοκάλι και μανταρίνι να έχουν τον πρώτο ρόλο και μία γλύκα στο τελείωμα, σαν να έχω μόλις φάει σιρόπι καραμέλας. Κάπου κάπου φαίνονται και νότες λεμονιού και ίσως γκρέιπφρουτ και ανανά.  Η επίγευση απαλή και μένει αρκετά, βγάζοντας όμως στο τέλος κάτι απροσδιόριστα ξηρό και ξινό, κάτι που μου κάνει σε μολυσμένο μπουκάλι. Το σώμα είναι ελαφρύ προς μέτριο με μέτρια ενανθράκωση, που βοηθάει τις γεύσεις να αναδειχτούν. Ωραία προσπάθεια, αρκετά ευκολόπιοτη και δεμένη. Το μόνο που κάπως με πείραξε, είναι ότι στον πάτο του μπουκαλιού (και όλων των ετικετών της Craftwerk) υπάρχει 1-2 δάχτυλα ίζημα, το οποίο εάν πέσει στο ποτήρι δίνει γεύσεις μαγιάς και ψωμιού, κρύβοντας κάπως τον φρουτένιο χαρακτήρα του Mandarina Bavaria.

Βαθμολογία: 6,5/10

Craftwerk Skipping Stone

Η Skipping Stone είναι μία Pale Ale στα 4,4% αλκοόλ και αποτελεί την καλοκαιρινή κυκλοφορία της Craftwerk. Χρώμα πορτοκαλί, θολό με έναν πανέμορφο λευκό αφρό, δεμένο ο οποίο θα αφήσει ένα ωραίο κάλυμμα στην επιφάνεια. Αρώματα απαλά από μανταρίνι, πορτοκάλι, εσπεριδοειδή, μαγιά και ψωμί (αυτό που λέγαμε για το ίζημα). Η γεύση γλυκόπικρη ακολουθεί τα αρώματα, δίνοντας στην αρχή μανταρίνι και πορτοκάλι με νότες ψωμιού και μπισκότου, και στην συνέχεια ίσως λίγα τροπικά φρούτα. η επίγευση δυστυχώς δεν υπάρχει, καθώς το τσιμπημένο ανθρακικό ξεπλένει γρήγορα την παλέτα. Το σώμα είναι αρκετά ελαφρύ. Και αυτή είναι αρκετά ευκολόπιοτη και δροσιστική και όντως αποτελεί μία τέλεια καλοκαιρινή πρόταση. Θα ήθελα όμως την γεύση να μένει λίγο παραπάνω.

Βαθμολογία: 6,5/10

Craftwerk Holy Cowl



Η Holy Cowl είναι μία Belgian Style Tripel στα 9% η οποία ακολουθεί τον Reinheitsgebot, άρα εν θα αποτελεί κλασσικό παράδειγμα καθώς θα απουσιάζει η candi sugar ή το candi syrup, ειδική καραμελωμένη ζάχαρη, που αποτελεί βασική προσθήκη σε σχεδόν όλα τα Βέλγικα είδη. Το χρώμα είναι ελαφρύ πορτοκαλί, αρκετό θολό και ο αφρός είναι λευκός, 2 δάχτυλα, που πέφτει γρήγορα και αφήνει ένα δαχτυλίδι. Στο άρωμα κυριαρχεί το μέλι και η καραμέλα. Γεύση γλυκιά και ελαφρώς πικάντικη από τους λυκίσκους, με καραμέλα, μπαχαρικά και μαγιά στο προσκήνιο, και μία ανεπαίσθητη λαγκερίλα στην επίγευση (όσο καλύτερα μπορώ να προσδιορίσω την βρεγμένη βύνη). Δεν είναι άσχημο, απλά δεν δένει καλά με την αρχική γεύση. Το σώμα μέτριο προς γεμάτο και η ενανθράκωση ελάχιστα πιο τσιμπημένη, ξεπλένει γρήγορα το στόμα. Αρκετά ευκολόπιοτη για το αλκοόλ της, αλλά σίγουρα επιδέχεται βελτίωση.

Βαθμολογία: 6/10


Craftwerk Hop Head IPA 7

Η Hop Head 7 είναι μία Imperial IPA στα 8% αλκοόλ και προσφέρει ένα πάντρεμα Αμερικάνικων και Γερμανικών λυκίσκων, και συγκεκριμένα Cascade, Centennial, Chinook, Herkules, Taurus, Magnum και Simcoe. Το χρώμα για μία ακόμα φορά πορτοκαλί και πολύ θολό, με λευκό αφρό ο οποίος θα πέσει γρήγορα και θα αφήσει ένα λεπτό δαχτυλίδι. Αρώματα από εσπεριδοειδή, λεμόνι, πορτοκάλι, νότες ανανά και γκρέιπφρουτ, και κάτι σαν μαρμελάδα βερίκοκο. Η γεύση είναι πάρα πολύ ωραία, ελαφρώς γλυκιά, με νότες από πολλά φρούτα, γλυκά, εσπεριδοειδή και τροπικά και δεμένα πολύ καλά. Πορτοκάλι, ανανάς, βερίκοκο, ροδάκινο, λίγο μάνγκο, με τέλεια ισορροπία μεταξύ τους. Η επίγευση είναι γλυκόπικρη με το λεμόνι να μένει. Το σώμα μέτριο και το ανθρακικό χαμηλό προς μέτριο, στο επίπεδο που πρέπει. Μακράν η καλύτερη ετικέτα της ζυθοποιίας, και μία που θα σίγουρα θα ήθελα να δοκιμάσω σε βαρέλι και φρέσκια.

Βαθμολογία: 7,5/10

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου