Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Amager Collaborative Brews κατά τη διάρκεια του CBC 2014

Τα εισιτήρια του Copenhagen Beer Celebration 2015, του φεστιβάλ που θα συγκεντώσει 45 ζυθοποιίες και κάποιες χιλιάδες καμμένων μπυρόφιλων το 3ήμερο της Πρωτομαγιάς του 2015 στο κλειστο γυμναστήριο της Sparta στην Κοπεγχάγη, κυκλοφόρησαν και εξαντλήθηκαν το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου!

Τα τελευταία 3 χρόνια χάρη σ‘ αυτό το φεστιβάλ, μερικοί εκ των κορυφαίων Αμερικανών ζυθοποιών βρίσκονται στην Κοπεγχάγη τις πρώτες μέρες του Μαΐου. Το γεγονός αυτό το έχει εκμεταλευτεί η Amager, η γνωστή σε όλους μας πλέον Δανεζική ζυθοποία που εδρεύει στην Κοπεγχάγη και έχει συνεργαστεί με κάποιους από αυτούς τις μέρες πριν και μετά το φεστιβάλ για την δημιουργία μερικών πολύ καλών “collaboration brews” (ή collaborative brews).

Έτσι για παράδειγμα το 2012 συνεργαζόμενη με τον Fred Karm της HoppinFrog βγάλανε την Frog Hops To Amager ενώ το 2013 ήταν η σειρά της Against The Grain με την οποία φτιάξανε την The Great, Big Kentucky Sausage Fest, της Cigar City με την δημιουργία της Xiquic And The Hero Twins και των Three Floyds με τους οποίους φτιάξανε την Arctic SunStone.


Wayne Wambles & Justin Clark (Cigar City)



Barnaby Struve & Chris Boggess (Three Floyds)


Οι συνεργασίες συνεχίστηκαν και φέτος. 3 προγραμματισμένες με Surly, Prairie και Jester King και μια της τελευταίας στιγμής με Cigar City ξανά, ενώ πριν το φεστιβάλ συνεργάστηκαν και με την Grassroots (όπως λέμε Hill Farmstead και Shawn Hill).



Todd Haug (Surly) & Jacob Storm (Amager)



Προσθήκη λυκίσκου



Τοdd Haug (Surly)



Barbeque κατά τη διάρκεια του “brew day” με την Prairie




Ron Extract (Jester King) & Jacob Storm (Amager)


Τις μπύρες αυτές, εκτός από την συνεργασία με την Grassroots που την παρουσιάσανε στο φετινό CBC, τις παρουσίασαν και κυκλοφόρησαν διοργανώνοντας ένα “αμερικάνικο πάρτυ” στις εγκαταστάσεις της ζυθοποιίας την 4η Ιουλίου (το ίδιο κάνανε και πέρυσι) με μουσική, φαγητό και... μπύρα


Morten Valentin Lundsbak (Amager)



Αυτά τα 4 + 1 collaborative brews έφτασαν στα χέρια μου μέσω ενός Δανού φίλου που είχε την καλοσύνη να μου στείλει το κιβωτιάκι που παρήγγειλα από το bestofbeers.dk, το οποίο δε στέλνει παραγγελίες εκτός Δανίας.

Amager / Cigar City Orange Crush

Φέτος δεν είχαν σκοπό να φτιάξουν μπύρα ξανά με την Cigar City αλλά λίγο πριν το φεστιβάλ ο Wayne τους ειδοποίησε πως έρχεται και τους ρώτησε αν θα θέλανε να ξανασυνεργαστούν... δε λες εύκολα όχι σε τέτοια πρόταση! H Orange Crush είναι μια Session IPA με 5% αλκοόλ στην οποία χρησιμοποιήθηκαν λυκίσκοι Ηerkules, Citra, Simcoe και Mosaic και προστέθηκε φλούδα πορτοκαλιού!



Με το που ανοίγεις το μπουκάλι και για τα πρώτα λεπτά η μπύρα μυρίζει πορτοκάλι με πορτοκάλι και... πορτοκάλι!! Αργότερα όταν εξασθενήσει το πορτοκάλι το άρωμα γίνεται κλασσικής hoppy IPA με το πεύκο και τα άνθη να υπερισχύουν. Η γεύση είναι πικρή, πιό πικρή απ ότι περίμενα από το αρχικό γλυκό άρωμα του πορτοκαλιού. Το πορτοκάλι υπάρχει και στη γεύση όπως και το πεύκο.


Amager / Surly Todd - The Axe Man

Το όνομα της μπύρας όπως και η ετικέτα της είναι εμπνευσμένα από τον head brewer της Surly, Τodd Haug, ο οποίος είναι και κιθαρίστας των PowerMad και Vulgaari (εξού και το "axe man"). Στη μπύρα χρησιμοποιίθηκαν λυκίσκοι Herkules, Citra, Mosaic και η Golden Promise βύνη που χρησιμοποιεί και η Surly στις δικές της μπύρες.




Το άρωμά της “κιτρο-hoppy” με εσπεριδοειδή όπως λεμόνι και grapefruit, πεύκο και άνθη ξανά και ελαφρώς πικάντικο. Η γεύση παρόμοια, γλυκόπικρη φρουτώδης και λυκισκοπικάντικη.


Amager / Jester King Danish Metal

Η τελευταία συνεργασία έγινε με Jester King μια μέρα μετά το τέλος του φεστιβάλ και όπως αναφέρουν στην ετικέτα τη μπύρα τη φτιάξανε ενώ προσπαθούσαν ακόμη να συνέλθουν από όσα έγιναν τις προηγούμενες μέρες... It was a true Texan invasion when Jester King came to Amager. We honestly lost count but we believe at least 8 or 9 of these cowboys came riding in - dragging their suitcase rollers along. And we didn’t put up much of a fight since it was the day after the Copenhagen Beer Celebration party. Morten fell asleep in the malt room and Jacob pretty much fell asleep leaning against the mash tun while mashing in. René? Well, we never saw René that day. Oh yes, we were beat. Dead meat we were. Crooked Stave came by, so did The Kernel and Off Color Brewing - or was it somebody else? Sorry, we totally lost track. But Manker was here….we think. But a beer was indeed brewed in this massive state of being wasted, and a bit of a beast it is. We took the original version of Jester King’s Black Metal - the one with a British ale yeast - and gave it a bit of a Danish spin. Hence Danish Metal was born. It’s rich and potent and powerful - just like a Texas steak. Or something. But we’re babbling. We’ll shut up now. Sorry.




Το άρωμα της ψημένη βύνη αλλά όχι έντονο και χωρίς κάποιο κυρίαρχο συστατικό. Η γεύση πολύ καλύτερη, γλυκιά και πικρή με μαύρη σοκολάτα και καφέ και ελαφρώς καπνιστή.


Amager / Prairie Tulsa Twister

Η Tulsa Twister είναι μια Saison για την οποία χρησιμοποιήθηκαν:
Βύνη: Pilsner. Λυκίσκος: Simcoe. Μαγιά: Belle Saison, Brettanomyces Bruxellensis.




Το άρωμα της είναι συνδιασμός λυκίσκου (εσπεριδοειδή με λεμόνι και grapefruit να κυριαρχούν), μαγιάς (κάποιες “funky νότες” από τον γνωστό και μη εξαιρετέο βρετανομύκητα) και μπαχαρικών. Η γεύση γλυκόπικρη και ελαφρώς αλμυρή, παρόμοια με το άρωμα (“κιτρο-hoppy” - funky - spicy).


Amager / Grassroots Shadow Pictures - Skyggebilleder

Η Shadow Pictures είναι μια Imperial (Double) IPA που πρωτοφτιάχτηκε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού όταν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού τα παιδιά της Amager επισκέφτηκαν τον Shaun Hill στο Vermont. Η έκδοση που παρουσιάστηκε στο CBC 2014 και είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω σε μπουκάλι (δεν την δοκίμασα στο φεστιβάλ) φτιάχτηκε στις εγκαταστάσεις της Amager.



Στην αρχή το άρωμα της είναι “φούλ του πορτοκαλιού με μανταρίνια”! Αργότερα κι άλλα φρουτώδη λυκισκοαρώματα, όπως ροδάκινο, έρχονται στο προσκήνιο ενώ μόλις ζεσταθεί λίγο παραπάνω γίνεται και malty θυμίζοντας καραμέλα βουτύρου. Η γεύση αρκετά όμοια με το άρωμα, γλυκόπικρη με έντονη την παρουσία του χυμού πορτοκαλιού και ροδάκινου και της καραμέλας.

Τις πολύ καλές αυτές φετινές μπυροσυνεργασίες (όπως και άλλες μπύρες) της Amager θα έχουμε την ευκαιρία να τις δοκιμάζουμε εδω στα βόρεια (αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα) το επόμενο διάστημα αφού η νεοσύστατη Hoppy Imports θα τις φέρνει στη χώρα μας!!




Είμαι σίγουρος πως τα επόμενα χρόνια τα παιδιά της Amager θα συνεχίσουν να φτιάχνουν, είτε μόνοι τους είτε συνεργαζόμενοι με άλλους κορυφαίους ζυθοποιούς, μπύρες που θα αξίζει να τις παραγγείλω από το εξωτερικό, αλλά εύχομαι, η έστω και δειλά αυξανόμενη ζήτηση τέτοιου ζύθου στην Ελλάδα, να βοηθήσει έτσι ώστε να μη χρειάζεται να “περιμένω πως και πως το πακετάκι απ’ έξω” έτσι ώστε να τις δοκιμάζω!




Skål


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου