Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011

Chouffe Biere du Soleil :: η καλοκαιρινή επιστροφή ενός Νάνου !!

Συνηθισμένο φαινόμενο οι εποχιακές ( seasonal ) ετικέτες σε όλες τις ζυθοποιίες του κόσμου. Οι Βέλγοι ζυθοποιοί μάλιστα τα τελευταία χρόνια φροντίζουν όλο και πιο συχνά να έχουν στη γκάμα τους και από μια τέτοια ετικέτα.


Τελευταίο review στο Ratebeer ήταν το Μάρτη του 2008 για την Chouffe Biere du Soleil ενώ το πρώτο rating ήταν το 2002.
Μετά από ακριβώς 3 χρόνια ξαναέχουμε review για αυτή την εποχιακή Νανό-μπυρα παρόλο που το ratebeer την έχει ακόμη ως retired.

Κυριακή, 26 Ιουνίου 2011

Μουσείο Μπύρας στο Βερολίνο το 2012 !

German Beer Museum in Berlin ??
Αν όλα πάνε όπως πρέπει, τότε, αγαπητοί φίλοι και φίλες, μέσα στο 2012 θα λειτουργήσει το πρώτο ανεξάρτητο Μουσείο Μπύρας στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο κέντρο του Βερολίνου...


Ασφαλώς και υπάρχουν στη Γερμανία πολλά επιμέρους μουσεία από ζυθοποιίες ή brew pubs, αλλά αυτό θα είναι κάτι ξεχωριστό και ανεξάρτητο αφού στοχεύει να φιλοξενήσει μέσα στους χώρους του όλη την Ιστορία και Παράδοση της Γερμανικής μπύρας από όλες τις επιμέρους περιοχές της Γερμανίας ξεκινώντας από το παρελθόν και φτάνοντας μέχρι το σήμερα!

Δε μένει παρά να αναμένουμε έναν περίπου χρόνο για να δούμε τις πρώτες διεργασίες και το πρώτο προφίλ που θα επιδείξει αυτό το Μουσείο Μπύρας στο Βερολίνο !!

Στιγμές Μπύρας. Όμορφα σκαριά - Μπυροφορτηγά από το παρελθόν

Ανατρέχοντας σε προηγούμενες δεκαετίες, δε μπορούμε παρά να θαυμάσουμε κάποια από τα φορτηγά που χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά της μπύρας. Θα μου πείτε πως γενικότερα τ' αμάξια εποχής είχαν άλλα, πιο πληθωρικά αλλά πάντα ντελικάτα σκαριά, αλλά ως μπυρο-μπλογκ, εμείς εδώ θ' απολαύσουμε μερικά μπυροφορτηγά εποχής.


Τα πρώτα φορτηγά ήταν στην ουσία καράμαξες. Δεν είχε περάσει πολύς καιρός από τότε που τα συμπαθή τετράποδα αντικαταστάθηκαν με μηχανικά άλογα!

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2011

Οι παλιές καλές μέρες.

Τελευταία όλο και διαβάζουμε για δυναμικές ζυθοποιίες της Αμερικανικής Craft σκηνής, όπως η Flying Dog η Great Divide ή η Dogfish Head που αποφασίζουν να σταματήσουν την διανομή των προϊόντων τους σε κάποιες πολιτείες ή το εξωτερικό. Ο κύριος λόγος που το κάνουν αυτό είναι η αδυναμία τους να ικανοποιήσουν την όλο και αυξημένη ζήτηση που δρομολόγησε τα τελευταία χρόνια η "έκρηξη" δημοτικότητας των μικροζυθοποιίων. Στο δίλημμα που μπαίνει μπροστά τους "μεγαλώνω σαν ζυθοποιία ή περιορίζω την διανομή" απαντούν στο δεύτερο. Αν και αρκετές νέες ή όχι τόσο φημισμένες ζυθοποιίες έρχονται να συμπληρώσουν το κενό στην αγορά, κανένας δε μπορεί να πει πως αυτό το δίλημμα δεν θα επηρεάσει ολόκληρο το χώρο.


Στο παρακάτω άρθρο του, ο Andy Crouch περιγράφει το πως η όλο και αυξανόμενη ζήτηση θα αλλάξει αυτό που σήμερα βιώνουμε (τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ευρωπαίοι) - μια άνευ προηγουμένων ποικιλία ποιοτικών μπυρών διαθέσιμες σε όλο τον κόσμο. Οι "παλιές καλές μέρες" όπως τιτλοφορεί το άρθρο του ο Andy, είναι εδώ... σήμερα. Αύριο; Ποιος ξέρει...



The Good Old Days of Craft Beer…
A new era of craft beer is dawning before our very eyes. While craft brewers celebrated continuing good fortune at their annual conference in San Francisco, brewery owners, executives, and accountants in St. Louis, Chicago, and Belgium were putting the finishing touches on a deal that would send shock waves through the beer industry. Whether you think the headline should be “The Killing of the Golden Goose” or “A-B InBev Signal Defeat,” we can all be sure that things won’t ever be the same again for craft beer.

Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011

Birrificio Civale. Ulula & Imperiosa

Μετά την αναφορά μου στην Birra del Borgo, θα συνεχίσω με ακόμα μια απ’ τις πολλές μικρές ζυθοποιίες που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ιταλία, την Birrificio Civale. Ιδρύθηκε το 2008, στην περιοχή της Alessandria, μεταξύ Γένοβας και Μιλάνου, από τον Vincenzo Civale και τον Daniele Cosenza


Μετά από μια δεκαετία πειραματισμών στο χώρο του homebrewing, ο Vincenzo και ο Daniele αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις και τη φαντασία τους και να στήσουν μια μικροζυθοποιία. Τ’ αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται το 2009, μαζί με τα πρώτα βραβεία σε τοπικούς και εθνικούς διαγωνισμούς.

Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2011

Νέο Μπυρο-εγχειρίδιο:: Around Berlin in 80 beers!

Η γνωστή σε όλους μας σειρά μπυροβιβλίων - οδηγών πόλεων έρχεται να εμπλουτίσει τη γκάμα της με την έκδοση ενός ακόμη μπυρο-οδηγού, αυτή τη φορά για το Βερολίνο.


Μετά τα:
Around Amsterdam in 80 Beers
Around London in 80 Beers
Around Bruges in 80 Beers
Around Brussels in 80 Beers,
το Βερολίνο έχει την τιμητική του ( και άργησαν να σας πω την αλήθεια).

Κυριακή, 19 Ιουνίου 2011

Αγορά Μπύρας :: Μείωση 15% στο Α' εξάμηνο του 2011

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα στο ΒΗΜΑ.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με το συνεχώς συρρικνούμενο εισόδημα των καταναλωτών έχουν οδηγήσει την αγορά μπίρας σε μείωση 15% . Οι ζυθοποιίες όμως επενδύουν παρά την οικονομική κρίση

Η αγορά συρρικνώνεται, η κατανάλωση της µπίρας µειώνεται, πολλά καταστήµατα µέσω των οποίων διακινείται κλείνουν, αλλά οι ελληνικές ζυθοποιίες συνεχίζουν να επενδύουν! Είναι προφανής η προσπάθειά τους να διατηρήσουν την αγορά σε επίπεδα ικανοποιητικά - τουλάχιστον! «Αν οι εταιρείες του κλάδου δεν κατέβαλλαν αυτή την προσπάθεια, η πτώση της αγοράς θα ήταν µεγαλύτερη» επισηµαίνει στέλεχος ζυθοποιίας. Πράγµατι, η µείωση της αγοράς της µπίρας είναι η µικρότερη από ό,τι σε όλα τα άλλα αλκοολούχα ποτά. Τούτο εξηγείται από το γεγονός ότι πρόκειται για το φθηνότερο και ελαφρύτερο αλκοολούχο ποτό, έστω κι αν αυξήθηκαν δύο φορές ο χαµηλός συντελεστής του ΦΠΑ και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης.

Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2011

GREAT BRITISH BEER FESTIVAL 2011, Earls Court, London

"Last year we had over 66,900 people through the doors.
We want to make this year our biggest ever "

Αυτή είναι η φιλοδοξία του CAMRA ( Campaign For Real Ale) φίλες και φίλοι για το Great British Beer Festival 2011 που καταφτάνει σε λίγο καιρό από τώρα στο Λονδίνο και που αποτελεί σίγουρα την πιο σημαντική διοργάνωση του Νησιού από τον Camra τα τελευταία έτη !


GREAT BRITISH BEER FESTIVAL 2011
2-6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
EARLS COURT, ΛΟΝΔΙΝΟ

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011

"Στιγμές Μπύρας" με ... Ιρλανδικά cheddars !!

Σαν λύτρωση από την ολοήμερη καλοκαιρινή κάψα ήλθε στη συμπρωτεύουσα η απογευματο-βραδινή βροχούλα και ευτυχώς δρόσισε ο τόπος ...
Μια δυσβάσταχτη εξ'αιτίας της ζέστης ημέρα μετατράπηκε αυτόματα σε ιδανική νύχτα για συνεύρεση καλής παρέας στο μπαλκονάκι ...


Την ευχάριστη διάθεση και τη χαλαρή ατμόσφαιρα ήρθε να συνοδέψει ιδανικά μια σειρά από 4 διαφορετικά τυριά cheddars άρτι αφιχθέντα από την Ιρλανδία που όπως αποδείχτηκε μας έκατσαν γάντι με τις μπυρίτσες μας ...

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011

Παρουσιάστηκε η νέα τραππιστική μπύρα του αββαείου Mont des Cats

Όπως εντόνως φημολογούταν και είχε πρόσφατα ανακοινωθεί, το τραππιστικό μοναστήρι Μont des Cats στη Γαλλική Φλάνδρα, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο, προχώρησε στην παραγωγή μπύρας. Μια και οι ίδιοι δεν διαθέτουν ζυθοποιό, οι Γάλλοι τραππιστές μοναχοί συνεργάστηκαν με τους Βέλγους "αδελφούς" τους στο Αββαείο του Scourmont, που εδώ και χρόνια φτιάχνουν τις γνωστές μπύρες Chimay.


Η νέα αυτή μπύρα, που από τη συνταγή μέχρι την εμφιάλωση δημιουργήθηκε στο Chimay, παρασκευάζεται για το μοναστήρι του Mont des Cats, γράφει επάνω "Biere Trappiste" αλλά δε φέρει το εξαγωνικό λογότυπο "Authentic Trappist Product" που χαρακτηρίζει τα επίσημα τραππιστικά προϊόντα, μια και οι κανόνες που έχουν θεσπιστεί γι αυτό είναι αυστηροί και ένας απ' αυτούς λέει πως η μπύρα πρέπει να φτιάχνεται μέσα στο μοναστήρι, πράγμα που δεν γίνεται αυτή τη στιγμή, ούτε ενδιαφέρει προς το παρόν τους μοναχούς, να στήσουν μια ζυθοποιία στο μοναστήρι.

Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2011

Από τον Μαύρο Αλβέρτο στις Μαύρες Καταδίκες με μια "Βόμβα Μόκας" !! Στάση 2η :: Black Damnation II, Mocha Bomb

Καιρό είχαμε να αναφερθούμε στους αγαπητούς μας Βέλγους ζυθοποιούς της De Struise. Τους παραμελήσαμε είναι η αλήθεια ...
Και αν δεν έρθει η αναφορά από μένα που είμαι ανοικτά δηλωμένος fan τους, τότε από ποιον θα έρθει?


Επιστροφή λοιπόν σήμερα στη "Μαύρη Σειρά" του Urbain με μια ακόμη Μαύρη Καταδίκη για την οποία δεν έχουμε κάνει νύξη εδώ στους Μπυραματισμούς!
Αυτή τη φορά είμαστε καταδικασμένοι να παραδώσουμε ψυχή και πνεύμα εξαιτίας μια Βόμβας.
Ναι, μιας Βόμβας από Μόκα ...


Δε θα αναφερθώ εδώ περαιτέρω στα γνωστά σε όλους μας πληροφοριακά στοιχεία για το πως γεννήθηκαν οι Μαύρες Καταδίκες.

¡Una cerveza mas por favor!


La Cerveteca (Gignàs 25)
Είχα αναφερθεί σ’ αυτό το ιδιαίτερο μέρος παλιότερα, σε προηγούμενη επίσκεψή μου στη Βαρκελώνη. Είναι το πρώτο μαγαζί που συνδυάζει τη φιλοσοφία αγορών και κατανάλωσης. Οι τιμές φυσικά διαφέρουν αν αποφασίσεις να καταναλώσεις τις μπίρες σου εκεί. Βρίσκεται κεντρικότατα, σε μια όμορφη τουριστική περιοχή, το El Born. Αν είσαι τυχερός μπορείς να πετύχεις τον μπιραματιστή από το Λίβερπουλ, τον Steve Huxley, ο οποίος όπως έμαθα ετοίμαζε μια δική του μπίρα στην Αγγλία.

¡Una cerveza por favor!

OK, τα ‘χουμε ξαναπεί, τα είπε και πρόσφατα ο Μίχος. Στη χώρα του “una cerveza por favor” δεν μπορείς να περιμένεις και πολλά, αν και όπως είδαμε υπάρχουν λαμπρές εξαιρέσεις. Και η Βαρκελώνη, παρόλο που είναι και η πιο τουριστική πόλη της Ισπανίας, δεν ξεφεύγει από αυτό τον κανόνα. Αν δεν θέλεις λοιπόν να μείνεις στις κλασικές Estrella, San Miguel και τις δροσιστικές claras (μπίρα με λεμονάδα...) θέλει λίγο ψάξιμο για να εντοπίσεις τα καλά μπιροπόστα της πόλης που μετριόνται στα δάχτυλα, αλλά νομίζω θα ικανοποιήσουν τον απαιτητικό μπιρόφιλο.
Αν και το σημαντικότερο βεβαίως σποτ (The Drunk Monk) είναι εκτός πόλης, η Βαρκελώνη διαθέτει 3 καλές μπιροκάβες, 2 κάβες/μπαρ και 4-5 μπαρ/μπυραρίες. Λόγω του περίεργου ωραρίου (2-5 τα μαγαζιά είναι κλειστά, παραδοσιακή siesta γαρ, ενώ τα μπαρ ανοίγουν μετά τις 6 το απόγευμα) και του απογευματινού μουσικού φεστιβάλ, δεν κατάφερα να πετύχω ανοικτά όσα επισκέφτηκα.

2D2Dspuma (C/Manigua 4-6)
Πρόκειται επί της ουσίας για 2 ξεχωριστούς χώρους. Τη μπυραρία (cervecería) και τη μπιροκάβα (tienda). Βρίσκονται εκτός κέντρου. Εγώ επισκέφτηκα το μαγαζί. Θα έλεγα πως είναι ίσως και το καλύτερο μέρος για να αγοράσεις τις μπίρες σου, κάτι που έκανα κι εγώ. Εξαιρετικές επιλογές μέσα από μία γκάμα που φτάνει τις 450 ετικέτες.

Κυριακή, 12 Ιουνίου 2011

Savor 2011. Όταν η ποιοτική μπύρα συναντά το ποιοτικό φαγητό

Πριν από μερικούς μήνες είχαμε ασχοληθεί εδώ στους Μπυραματισμούς, με το θέμα συνδυασμού μπύρας και φαγητού, ένα θέμα με το οποίο ασχολούμαστε συχνά πυκνά από τότε, μια και είναι πλέον παγκόσμια η τάση και όλο και περισσότερο προβάλλεται, τόσο σε φεστιβάλ, όσο και στα ίδια τα beer restaurants. Ιδιαίτερα είχαμε αναφερθεί στη μεγαλύτερη ίσως εκδήλωση που γίνεται πάνω σ’ αυτό το θέμα στην Αμερική, το Savor, εστιάζοντας στην μεγαλόπρεπη εκδήλωση του 2010.


Savor 2011

SAVOR. Αn American Craft Beer and Food Pairing Experience.


Φέτος, στις 4 και 5 Ιουνίου, το Savor, στην 4η επέτειό του επέστρεψε στην Ουάσιγκτον, για ένα διήμερο απολαυστικών συνδυασμών, σε μια εκδήλωση - όπως πάντα - υπό την αιγίδα του Craft Beer Association. Λόγω της φρενίτιδας που δημιουργήθηκε πέρυσι, με τα εισιτήρια που εξαφανίστηκαν μέσα σε λίγες ώρες, φέτος η οργανωτική επιτροπή αποφάσισε να επεκτείνει τη διάρκεια της εκδήλωσης σε δύο μέρες, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε διπλάσιο αριθμό φίλων της κουλτούρας της μπύρας να βρει μια θέση σ’ αυτό το σημαντικό γεγονός. Οι ενδιαφερόμενοι έσπευσαν αμέσως να προκαταβάλουν το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 110$ (για μία απ’ τις δύο μέρες), αλλά σίγουρα πολλοί έμειναν και πάλι παραπονεμένοι.


Eataly's Birreria. Μια μπυραρία στους ουρανούς του Μανχάταν

Μόλις την περασμένη εβδομάδα άνοιξε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, στη ταράτσα ενός 15όροφου κτιρίου στο Madison Square Garden, μια μπυραρία κάπως διαφορετική από τις κλασικές. “Birreria” το όνομά της και μόνο απ' το όνομα καταλαβαίνουμε αμέσως πως κάτι ιταλικό παίζεται εδώ... Όταν όμως στο συγκεκριμένο κτίριο στεγάζεται το “Eataly” - απ' του οποίου το όνομα επίσης καταλαβαίνουμε πως κάποια σχέση με Ιταλία έχει αλλά και φαγητό - τα πράγματα κάπως ξεκαθαρίζουν.

s-EATALY-LA-BIRRERIA-large300

Το Eataly είναι ένα τεράστιο multiplex εστιατορίων και καταστημάτων ειδών ιταλικής διατροφής, πίσω απ' το οποίο κρύβονται μεγάλα ονόματα της ιταλοαμερικανικής γαστρονομίας, όπως αυτά του Joe και της Chef Linda Bastianich, αλλά και του εκκεντρικού chef  Mario Batali.

Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011

Three Floyds & Metal...

Mετα την συνεργασια των Three Floyds με το thrash/sludge metal συγκροτημα Lair of The Minotaur απο το Chicago του Illinois και την Εvil Power Pils μια Imperial Pilsner στην οποια ειχαμε αναφερθει και εδω στους Μπυραματισμους....


....ηρθε η ωρα για μια ακομα συνεργασια με μια metal μπαντα. η νεα συνεργασια λοιπον ειναι με τους μεγαλους Σουηδους death metallers Amon Amarth και την Imperial Porter, Amon Amarth - Ragnarok (o τελικος προορισμος των θεων συμφωνα με την σκανδιναβικη μυθολογια)....


Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2011

Μπυρο-συνεργασία για οικονομική ενίσχυση της Ιαπωνίας :: Japanese Green Tea IPA

Stone Brewing - Ishii Brewing - Baird Brewing και πράσινο τσάι αποτελούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που περιγράφουν τη νέα μπυρο-συνεργασία με σκοπό την οικονομική ενίσχυση των Ιαπώνων μετά το χτύπημα του καταστροφικού σεισμού στις αρχές του Μάρτη που μας πέρασε.
Όπως θυμόμαστε καλά από το χτύπημα αυτό δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν ούτε οι Ιαπωνικές Ζυθοποιίες ...


"We tip our brewing hats to the quiet elgance and humble sophistication of Japanese culture through the judicious addition of Japanese whole leaf green tea to this big, bold, spicy and herbal IPA. Cheers, Japan!"

Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011

Ørsted Ølbar & Cafe και Bryggeriet Apollo, Copenhagen - Δανία για "κλείσιμο" του μπυρο-tour !

Μέσα στο ελάχιστο διάστημα των περίπου 48 ωρών που είχαμε σαν παραμονή στην πρωτεύουσα της Δανίας, την Κοπεγχάγη, καταφέραμε να επισκεφτούμε εν τάχει και άλλα δυο μπυρο-πόστα.
Δυστυχώς δεν έμεινε καθόλου χρόνος να δούμε το φημισμένο Ølbaren, αλλά για αυτό το λόγο έχουμε αφήσει πολλά μέτωπα ανοικτά στην Κοπεγχάγη. Για να ξαναπάμε και να δούμε όσα δεν μπορέσαμε την πρώτη φορά ...


Ørsted Ølbar & Cafe
Norre Farimagsgade 13
Copenhagen, Denmark

Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2011

Amstel Premium Pilsener :: νέο μπουκάλι μεν ... παλιά και γνώριμη συνταγή, δε !

Η νέα αντι-πρόταση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στον ολοένα και αυξανόμενο ανταγωνισμό στο χώρο του Ζύθου στη χώρα μας ήταν το λανσάρισμα της νέας Amstel Premium Pilsener σε ένα ομολογουμένως εντυπωσιακό μπουκάλι από άποψη αισθητικής - εν συγκρίσει ασφαλώς με όλα αυτά που έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια από τη μεγαλύτερη Ζυθοποιία σε πωλήσεις στη χώρα μας-.


Δεν υπάρχει περίπτωση να ασχοληθώ παραπάνω με τη Ζυθοποιία αυτή καθεαυτή. Οι απόψεις μου είναι γνωστές και η στάση μου το ίδιο.

Πολλοί γνωστοί και φίλοι έχουν φαγωθεί τον τελευταίο καιρό να με ρωτούν αν έχω δοκιμάσει τη νέα Amstel. Αυτό σε συνδυασμό με την τελευταία ένδειξη καλής θέλησης που είπα να δείξω απέναντι στην Αθηναϊκή με οδήγησαν μετά κόπων και βασάνων να πάρω σήμερα το απόγευμα την πρωτοβουλία να τη δοκιμάσω επιτέλους ...

Κυριακή, 5 Ιουνίου 2011

Savazius Brown Ale 8.1 από τη ΣΑΛΠΑΝ Ε.Π.Ε :: μια ευχάριστη έκπληξη !

Πριν λίγο καιρό είχαμε αναφερθεί στη νέα μπύρα ελληνικών συμφερόντων που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα. Η Savazius είναι μια belgian beer, όπως αναγράφεται στην ετικέτα της η οποία και παρασκευάζεται στο Βέλγιο για λογαριασμό της ΣΑΛΠΑΝ Ε.Π.Ε ( Αμφιτρύονος 65, 11854, Πετράλωνα-Αθήνα, Τηλ: 210 3471339, Fax: 210 3471031 )


Είχαμε αναφέρει μάλιστα πως προς το παρόν μπορείτε να την βρείτε και να τη δοκιμάσετε στο "EL REY Alobar" στο Χαλάνδρι, ενώ η εταιρία δραστηριοποιείται και στις Κυκλάδες και ψάχνει για συνεργάτες διανομής στην Αττική !!
Θα τη βρείτε επίσης :
  • Κάβα "ΑΚΟΥΡΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ", ΚΕΙΡΙΑΔΩΝ 48, ΚΑΤΩ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ
  • Κάβα Μαντζιώρου, Χ. Τρικούπη 98, στα Εξάρχεια δίπλα στην Καλλιδρομίου...
Κάποιος δαιμόνιος ήρωας των κόμικς ... από το Βέλγιο ( ονόματα δε λέμε ...) την παρήγγειλε στο μαγαζί του στη Θεσσαλονίκη μέσα από αυτό το online shop site ... και με φώναξε να προμηθευτώ κι εγώ κάποιο μπουκάλι της μπύρας αυτής !!

Ελληνικές Μικρο-Ζυθοποιίες: Πειραϊκή Μικροζυθοποιία, από τη Δραπετσώνα στη ΒΙ.ΠΕ Λαμίας!

"Δεν διαλέξαμε τυχαία τη ΒΙ.ΠΕ. της Λαμίας. Εκτός από τις ευκολίες των εγκαταστάσεων, έχει άριστη ποιότητα νερού που δίνει μια εξαιρετική μπίρα. Θέλω να κάνω την μπίρα ελληνικό προϊόν" ...

Τα παραπάνω δια στόματος Αλέξανδρου Κουμάντου, καθώς η Πειραϊκή Μικροζυθοποιία που ρίζωσε και ξεκίνησε στη Δραπετσώνα μεταφέρεται σταδιακά και ετοιμάζεται να ξανα-βράσει μπύρα στις νέες εγκαταστάσεις της ...


Πριν καμιά 20αριά μέρες δημοσιεύτηκε ένα άρθρο στην εφημερίδα Έθνος, όπου και μας ξανα-θύμισε την Πειραϊκή Μικροζυθοποιία και τον κύριο Κουμάντο, μιας και εδώ και καιρό αγνοούσαμε τα ίχνη του εξ' αιτίας της μεταφοράς των εγκαταστάσεών του ...

Τι κάνει ένας Βέλγος στη Βαρκελώνη;

Τον Μεθυσμένο Καλόγερο...ή μάλλον, καλύτερα, τα πίνει με τους θαμώνες της cervecería The Drunk Monk. Και για να είμαι ακριβής η μπυραρία “The Drunk Monk” δεν βρίσκεται στη Βαρκελώνη, αλλά καμιά 30 χλμ μακριά, στη παραλιακή προαστιακή πόλη Mataró. Ο Sven Bosch δε, ο Βέλγος ιδιοκτήτης του “The Drunk Monk”, δεν είναι ο τυπικός μαγαζάτορας, όπως εξάλλου ούτε το “The Drunk Monk” είναι μια τυπική βελγική μπυραρία.





Αποφασισμένος να δω λοιπόν από κοντά τι κάνει αυτό το μέρος τόσο αξιόλογο, σύμφωνα με τα σχόλια των χρηστών του ratebeer και την ανάδειξή του στη 15αδα των καλύτερων beer bars σ’ όλο τον κόσμο, έφτασα στο Mataró. Μετά από περπάτημα και ψάξιμο κατάφερα να το εντοπίσω πίσω από ένα συγκρότημα πολυκατοικιών. Εξωτερικά το “The Drunk Monk” είναι διακοσμημένο σαν ρετρό abbey tavern, όπως και εσωτερικά, με μπόλικα breweriana να στολίζουν τους τοίχουςΕίναι σχετικά μικρός χώρος αλλά ζεστός, όπου πέρα από μια μικρή κλασσική μπάρα υπάρχουν και μερικά τραπέζια, όπως και έξω για τις καλές μέρες.

Σάββατο, 4 Ιουνίου 2011

Brasserie Trois Dames...


Πριν μερικους μηνες ειχα αναφερθει σε μια μπυρα απο την Ελβετια, την I.S. Cuvée Alex le Rouge της BFM. Σημερα θα αναφερθω στην αλλη σημαντικοτερη μικροζυθοιία της Ελβετιας την Trois Dames. Η Trois Dames εβαλε εμπρος τα καζανια της το 2003 στην περιοχη Sainte-Croix του καντονιου Vaud της Ελβετιας απο την αγαπη του Raphaël Mettler για τις craft beers και το home brewing. Αφου εφτιαχνε για 18 μηνες κατ 'οικον μπυρες με ενα απλο εξοπλισμο για home brewing αποφασισε να ξεκινησει την δικια του μικροζυθοποιία αρχικα με δυο καζανια 2,5 εκατολιτρων. Την μικροζυθοποιία του την ονομασε Trois Dames (Τρεις Κυριες) αφιερωνοντας την στις κυριες του σπιτιου του, την γυναικα του και τις δυο κορες του.


Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011

Φεστιβάλ Μπύρας 2011, Κοπεγχάγη-Δανία :: Ølfestival København 2011 Report !!

Αισίως έλαβε τέλος την εβδομάδα που μας πέρασε (26 - 28 Μαΐου 2011) ένα από τα καλύτερα ευρωπαϊκά Φεστιβάλ μπύρας που πραγματοποιείται εδώ και 11 χρόνια στην πρωτεύουσα της Δανίας, την Κοπεγχάγη. Ο οργανισμός φίλων μπύρας της Δανίας, ο Danish Beer Enthusiasts ( Danske Ølentusiaster ) είναι αυτός που αναλαμβάνει από το 2001 μέχρι και σήμερα την οργάνωση του.
Το 11ο Φεστιβάλ Μπύρας λοιπόν στην Κοπεγχάγη ( 11th Beer Festival, Copenhagen) πραγματοποιήθηκε και φέτος το 2011 - για 2η φορά πλέον- στις ιστορικές εγκαταστάσεις της Carlsberg, στην παλιά αποθήκη TAP1 ( TAP1, New Carlsbergvej 91, 1760 - Copenhagen ). 


Μέχρι και το 2010 το Φεστιβάλ γινόταν στο Valby Hallen της πρωτεύουσας της Δανίας.
Πέρυσι για πρώτη φορά αποφασίστηκε να αλλάξει η τοποθεσία διεξαγωγής, αλλά και οι μέρες. Έτσι από το Valby Hallen και από Παρασκευή με Κυριακή, το Φεστιβάλ μεταφέρθηκε στις παλιές εγκαταστάσεις της Carlsberg και από Πέμπτη μέχρι και Σάββατο.

Πέμπτη 26/05/2011  από τις 16.00 - 23.00
Παρασκευή 27/05/2011 από τις 12.00 - 23.00
Σάββατο 28/05/2011 από τις 12.00 - 23.00

Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011

Mikkeller Bar, Copenhagen, Δανία.

Ένα από τα πιο φημισμένα beer-bars του κόσμου και καθόλου τυχαία. Στην Viktoriagade 8B-C και σε απόσταση μόνο 3-4 λεπτά με τα πόδια από τον Κεντρικό Σταθμό τρένων της Κοπεγχάγης βρίσκεται αυτό το bar των Δανών Ζυθοποιιών Mikkeller.


Δεν ξέρω τί ακριβώς είχαν στο νου τους όταν το έφτιαχναν, αλλά για κάποιον που δεν ξέρει την πόλη είναι πολύ πιθανό να περάσει από έξω και να μην αντιληφθεί καν την ύπαρξή του. Πόσο περισσότερο να καταλάβει πως πρόκειται για το Mikkeller bar. Δεν υπάρχει τίποτε μα τίποτε απολύτως που να σου γνωστοποιεί ότι πρόκειται για αυτό το μέρος.


Το bar βρίσκεται σε ένα μικρό υπόγειο πάνω στο δρόμο και στην περίπτωση που κάθεται έξω κόσμος οι πιθανότητες να το προσπεράσεις χωρίς να αντιληφθείς κάτι είναι πολύ μεγάλες. Ούτε κάποια επιγραφή ή ταμπέλα, ούτε μια φωτεινή επιγραφή με κάτι που να υποδηλώνει μπύρα. Μπορεί να μην καταλάβεις πως υπάρχει καν μαγαζί εκεί κάτω.
Κάποια ψιλά λευκά γράμματα πάνω στα τζάμια με το λογότυπο της ζυθοποιίας που, αν είσαι τυχερός και τα προσέξεις, καλώς. Υπάρχουν και κάποια πιο εμφανή ( όχι πολύ ... μη φανταστείτε) στην πόρτα της εισόδου, αλλά αφενός μιας και είναι υπόγειο δεν φαίνονται και αφετέρου, αν η πόρτα είναι ανοικτή δεν τα διαβάζεις με τίποτε.